Soros a Brexitről: a válás mindig pusztító

Fotó: AFP / ERIC PIERMONT

-

Tragikus hiba Nagy-Britannia kilépése az EU-ól – mondta Soros György. A milliárdos az EU-ellenes Mail on Sunday-ben reagált az ellene intézett támadásokra.


A héten a The Daily Telegraph azt írta, Soros György a Nyílt Társadalom Alapítványon keresztül 400 ezer fontot (140 millió forintot) adományozott a Best for Britain kampányszervezetnek, amelynek célja, hogy az Egyesült Királyság előtt nyitva maradjon a további EU-tagság lehetősége. A szerint a Soros által támogatott Brexit-ellenes szervezet kampányt is indít a kilépési folyamat leállítására.

A Telegraph cikke után a Daily Mail erőteljesen támadó hangvételű cikkben minősítette "szennyes pénznek" a támogatást, és azt követelte, hogy Soros "takarodjon" a brit belpolitikából.

Soros válaszcikkében azt írta: soha nem titkolta, hogy ellenzi Nagy-Britannia kilépését az EU-ból, a 2016-os népszavazáskor a Mail on Sunday hasábjain fejtette ki nézeteit "meglehetősen nyíltan".

Soros a Brexitet tragikus hibának, a népszavazást – amelyen a résztvevők szűk, 51,9 százalékos többsége a kilépésre voksolt – végzetes tévedésnek nevezi. Soros szerint a tapasztalatok azt mutatják, hogy a népszavazásokon gyakran rossz döntések születnek, mivel "a lelkiismeretlen agitátorok által felheccelt emberek" a referendumokat a pillanatnyi helyzettel szembeni elégedetlenségük kifejezésére használják, a későbbi következmények mérlegelése nélkül.

"Az a tény, hogy a helyzet nem kielégítő, nem jelenti azt, hogy ne válhatna még rosszabbá. Nagy-Britanniában ez történt" – írta. Soros szerint a Brexittel mindenki veszít. Nagy-Britannia nélkül gyengül Európa képessége a demokratikus értékek megvédésére és előmozdítására, és hiányozni fog az EU szükséges intézményi reformja érdekében kifejtett brit nyomás is. Európa harmadik legnagyobb gazdaságát és a liberális gazdaságpolitika legerősebb szószólóját is elveszíti. Nagy-Britannia elveszíti globális befolyásának jelentős részét, és az elmúlt 45 év sikeres gazdasági integrációjának folyamata is "hátramenetbe kapcsol".

Soros szerint nem létezik baráti válás, a válás mindig pusztító, és illúzió azt várni, hogy Nagy-Britannia és az EU gazdaságainak szétválása a kilépési tárgyalásokra rendelkezésre álló két év alatt végbemehet. Szerinte e szétválási folyamat legalább öt évig, de ennél akár még sokkal hosszabb ideig is eltart majd, és legalábbis az átmeneti időszakban az EU és Nagy-Britannia barátból ellenséggé válik.

Soros azt írta: a Brexit generációs megosztottságot is okozott a brit társadalomban, mivel a 35 éven aluliak túlnyomó többsége a bennmaradásra, az 55 évnél idősebbek zöme a kilépésre voksolt. A referendumon az idős szavazók kerültek fölénybe, ám a fiatalok viselik majd a Brexit következményeit a következő évtizedekben. A fiatalok csalódnak a demokráciában, de felmerül lehetőség, hogy Nagy-Britannia vissza akar majd lépni az EU-ba. Európa kapui a jövőben is nyitva maradhatnak, de ha Nagy-Britannia most kilép, soha nem tud a jelenlegihez hasonló kedvező feltételekkel visszalépni – írta Soros.

Nem elég pusztán megfordítani az EU-népszavazáson elért szavazatarányt, a bennmaradást pártolóknak a kilépésre voksolók nem egészen 52 százalékánál számottevően nagyobb többségre kell szert tenniük Európa meggyőzéséhez arról, hogy az unióval szembeni brit hozzáállás alapvetően megváltozott. Soros szerint e folyamat a megfelelő irányban halad. Kérdés, miképp lehet lendületét annyira felerősíteni, hogy a következő hat-kilenc hónapban fordulópont legyen elérhető.

A támogatott Brexit-ellenes szervezet, a Best for Britain célja egybegyűjteni azokat az erőket, amelyek célja Nagy-Britannia benntartása az EU-ban, és a szerveződést törekvését "teljes szívemből támogatom" – írta Soros.