Soron kívül vizsgálja a Klik a Hitler-képeket posztoló tanítónő ügyét

Fotó: Getty Images / Dan Kitwood

-

A köznevelési államtitkárság utasítására a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) soron kívüli vizsgálatot indított annak a pedagógusnak az ügyében, aki rendszeresen posztol hitleres képeket a Facebook-oldalára. A vizsgálat idejére a tanítónőt felmentették a munkavégzés alól.


A 444.hu fedezte fel, hogy egy pesterzsébeti általános iskola tanítónője rendszeresen posztol hitleres képeket, durván antiszemita vicceket, cigányellenes, illetve homofób tartalmakat. Mindeközben a facebookos üzenőfalán levelezik a szülőkkel is a többi között a tankönyvek beszerzéséről. Az egyik poszt alapján be lehetett azonosítani az iskolát: a tanítónő az Ady Endre Általános Iskolában oktatja a diákokat.


Megkeresésünkre az iskola azt válaszolta, hogy miután tudomást szereztek a történtekről, ugyan nem rúgták ki a tanítónőt, de beszéltek vele. Az intézmény szerint, amint netközelbe jut a tanárnő, leszedi a kifogásolt posztokat.

Mivel azonban a Klik a munkáltató, ezért csak a központ dönthet a pedagógus kirúgásáról. Ennek kapcsán a köznevelési államtitkárság hivatalos közleményt adott ki az MTI-ben.


A közlemény szerint, amennyiben a 444.hu által bemutatott megnyilvánulások megfelelnek a valóságnak, a tanítónő nem maradhat a Klik foglalkoztatottja. A vizsgálat idejére a Klik felmenti őt a munkavégzés alól. Mint írták, az államtitkárság fontosnak tartja, hogy „a pedagógus hivatás gyakorlói megfelelő erkölcsi értékrenddel bírjanak, amelyet az oktatás-nevelés során mind a tanulók, mind pedig a szülők felé közvetítenek. Ennek megfelelő keretet biztosíthat az etikai kódex is, melynek tartalmáról folyamatos egyeztetés folyik a szakmai szervezetek képviselőivel.”


Az államtitkárság egyúttal leszögezte: elítélnek minden rasszista, antiszemita, gyűlölködő és bármely etnikai vagy vallási kisebbséggel szembeni agressziót, akár az erre való verbális vagy írásos buzdítást.