Sörbiciklis baleset miatt nyomoz a rendőrség

Fotó: MTI/MTVA / Máthé Zoltán / MTI/MTVA / Máthé Zoltán

-

Leesett egy külföldi férfi egy sörbicikliről, a rendőrség foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés miatt indított nyomozást. Közlekedési szakemberek szerint veszélyes ez a jármű a közúti forgalomban.


Az eset május 1-jén történt az Andrássy úton a Hősök terénél. A HavariaPress beszámolója szerint a férfi az esti órákban a sörbicikliről leesve a járdára zuhant.


A város lakói nem, de a turisták szeretik a sörbiciklit

Közlekedési szakemberek több szempontból is kifogásolják a sörbicikli közúti forgalomban történő használatát. Egyesek szerint azért veszélyes, mert nincs rajta semmilyen ütközés elleni védelem, és az ülésről való leesés ellen sem véd semmi. Egy közlekedési szakjogász szerint az autósokra nézve egyenesen idegesítő, hogy míg rájuk érvényes a zéró tolerancia, addig a a hajtányt tekerők részegen is közlekedhetnek a legnagyobb forgalomban. Az is bosszantó lehet, hogy amikor egy egyirányú, szűkebb utcán tekernek az utasok a sörbiciklivel, a lassú haladással feltartják a forgalmat és ezzel torlódást okoznak. A sörbiciklit, angol nevén a beerbike-ot üzemeltető egyik cég honlapján az olvasható, hogy a járművön söröző vendégek csak tekerik a pedált, a kormányt és a féket egy józan sofőr kezeli. A KRESZ szerint a jármű hajtásában résztvevő személy a jármű vezetője, ezért érthetetlen, miért engedik a forgalomban közlekedni az ittas emberek által hajtott járművet. A lakók leginkább azért vannak kiakadva a sörbicikli miatt, mert a turisták hangoskodnak, ittasak, és olyan is megtörtént, hogy a tilosnál várakozva a sörbicikli utasai beszaladtak egy kapualjba, amelyet aztán alaposan televizeltek. Az ilyet egyébként már egy ideje pénzbüntetéssel szankcionálják. A beerbike olyannyira népszerű, hogy egy kelet-magyarországi város az Új Széchenyi Tervből kapott támogatást - vagyis európai uniós pénzt - ilyen járművek beszerzésére turizmusfejlesztés címén. Budapesten már jó pár éve megszokott látvány az utcákon a sörbicikli.