Som Lajos III/III-as ügynök volt

Forrás: Vs.hu / Hirling Bálint

-

A Piramis basszusgitárosa először számolt be ügynökmúltjáról. Társainak egyből szólt róla.


Som Lajos a Best magazinnak árulta el, hogy a hetvenes években ügynöknek szervezték be. Som emlékei szerint egy olyan díjkiosztó után történt mindez, amikor a Piramis egyik számába belecsempészte a Himnusz részleteit.


A nyomozók arra kérték, hogy minden olyan eseményről számoljon be, amely államellenes vagy káros a Magyar Népköztársaságra nézve.


Három nap gondolkodási időt kértem, és mivel tanácstalan voltam, megkérdeztem az apámat.

Az apja azt tanácsolta, hogy fogadja el, különben sose léphetek fel külföldön. A zenekarvezető basszusgitáros az együttes tagjainak még ekkor elmondta, hogy ügynök lett.


Som Lajos a lapnak azt mondta, személyesen tett jelentéseket, de nem volt nagyon „ügybuzgó”, ezért többször is megzsarolták a nyomozók. Egyszer például a Piramis énekesét, Révész Sándort akarták megrágalmazni azzal, hogy marihuánát termeszt Szeged környékén, így Som kénytelen volt kicsit többet jelenteni.


Nem most vallott először ügynökmúltjárol

A Piramis zenészéről Vikidál Gyula ügynökmúltjának kiderülésekor már megszellőztették, hogy jelentett. Akkor tagadta, de később a Klubrádiónak végül elismerte, hogy ügynök volt, bár kicsit máshogy emlékezett még rá.


Eszerint 1976-ban a Piramis nemzetközi turnéra készült, ami előtt az állambiztonság munkatársai megzsarolták, hogy csak akkor mehetnek ki, ha hangulatjelentéseket ír. Som erről tájékoztatta zenésztársait, akik arra kérték, tegyen eleget az állambiztonság kérésének. Nem szeretett jelentést írni, ezért hozták fel ellene az aranycsempészés koholt vádját, ami miatt előzetes letartóztatásba került – mondta Som Lajos a rádióadónak.


Az aranycsempészésről itt beszélnek, nagyjából a hatodik perctől