"Sólyomszem" figyeli a gólvonalat Franciaországban

Fotó: Bongarts / Boris Streubel

-

A teniszből ismert rendszert már a brazíliai világbajnokságon is használták. Mind a tíz Eb-stadiont felszerelik vele.


A brit rendszert, amelyet a krikettben és a teniszben is alkalmaznak, s a 2014-es brazíliai futball-világbajnokságon is használták már, tíz francia stadionba telepítik.


Az UEFA januárban jelentette be, hogy használni fognak gólvonal-technológiát a kontinensviadalon, majd márciusban megerősítette, hogy a májusi Bajnokok Ligája- és Európa Liga-döntőben is bevetik a rendszert, amely segít a játékvezetőknek, illetve az asszisztenseknek, hogy helyesen ítéljék meg, a labda teljes terjedelmében áthaladt-e a gólvonalon.


Jól meg fogják nézni, hogy bent volt-e


Az angol és német élvonalban is alkalmazott "sólyomszemet" több különböző technológia tesztelése után választották ki. A rendszer lényege, hogy hét kamera figyeli, a labda áthaladt-e a gólvonalon, s érvényes találat esetén rezgő jelzéssel figyelmezteti a játékvezetőt. A vezetőbírót továbbra is alapvonali asszisztensek segítik majd a tizenhatoson belül és annak környékén történő események megfigyelésében.

„Most, hogy a technológia megfigyeli a gólvonalat, az alapvonali asszisztensek teljes figyelmüket a többi eseményre fordíthatják a tizenhatoson belül, amely a legkritikusabb része a pályának"– hangsúlyozta közleményében Pierluigi Collina, az UEFA játékvezetői bizottságának olasz vezetője.

Az Eb-n a magyar válogatott is szerepel majd, 44 év szünet után. Az együttes sorrendben Ausztriával (június 14., Bordeaux), Izlanddal (június 18., Marseille) és Portugáliával (június 22., Lyon) találkozik az F csoportban.