Sólyom Lászlót is kimaszkolta az MTI

Fotó: Nyugat.hu/VB / István Hajdu

-

Volt MTI-s munkatárs az Alaptörvénnyel foglalkozó könyv bemutatóján, tudósítás mégsem jelent meg róla, ugyanis nem azért ment el, hogy tudósítson.


Újabb kínos ügybe keveredett az MTI. Az index médiablogja, a Comment:com hívta fel a figyelmet arra, hogy az MTI-t nem érdekelte az a könyvbemutatóval egybekötött konferencia, amelyen mások mellett Sólyom László volt köztársasági elnök, Stumpf István és Dienes-Oehm Egon alkotmánybírók, Kukorelli István volt alkotmánybíró és Tölgyessy Péter is felszólalt. A rendezvény, amelyről az összes mértékadó híroldal – köztük a VS.hu is – tudósított, a Mérlegen az Alaptörvény című könyv bemutatója volt. A kötetben szakértők a 2012 január elsején hatályba lépett jogszabályt elemzik. A Comment:com posztjában arról írt, az MTI-t nem érdekelte a rendezvény, nem küldtek sem tudósítót, sem fotóriportert. A VS.hu ezzel szemben úgy értesült, hogy a rendezvényen ott volt az MTI munkatársa, tudósítása ugyanakkor nem jelent meg az adófizetők pénzéből működő hírügynökség anyagai között.

Hírügynökségi függetlenség, hírszerkesztői rutin

Az ügyben megkerestük az MTI élére nemrég kinevezett Gazsó L. Ferencet, hogy magyarázza meg, mi lehetett az oka annak, hogy nem jelent meg munkatársuk tudósítása. A vezérigazgató kérdésünkre azt válaszolta, hogy „a hírügynökségi függetlenség hatáskörébe tartozik, hogy mi az, amiről az MTI hírt ad és mi az, amiről nem”, majd a továbbiakban Toót Holló Tamáshoz, az MTI jelenlegi főszerkesztőjéhez irányított minket. Toót Holló Tamás a VS.hu kérdésére megerősítette, hogy a helyszínen tartózkodott egy kollégájuk, ám neki nem a rendezvényről való tudósítás volt a feladata, hanem az, hogy interjút készítsen Tölgyessy Péterrel Antall József halálának 20 évfordulója alkalmából, ám az egykori politikus végül nem adott interjút a távirati iroda munkatársának. „Rutinból hozták meg kollégáim a döntést, mégpedig abból a rutinból, hogy profitorientált könyvkiadó rendezvényéről nem számol be az MTI” – magyarázta kollégái döntését a főszerkesztő, aki elismerte, hogy hibázhattak e döntésükben, mivel „átérzik az alkotmányozási folyamat súlyát, és fontosnak tartják, hogy beszámoljanak minden olyan eseményről, ami ezzel összefügg”. Az MTI működését szabályozó, a médiaszolgáltatásokról és tömegkommunikációról szóló 2010. CLXXXV törvény az MTI különleges feladatairól szóló részben (101§) többek között az alábbiakat sorolja fel: „rendszeres és tényszerű tájékoztatást nyújt az Országgyűlésben képviselettel rendelkező pártok, más pártok, jelentős civil szervezetek tevékenységéről, és a Kormány, a közigazgatási szervek, önkormányzatok, bíróságok, ügyészségek tevékenységéről.” Az MTI hírfolyamában a „könyvbemutató” szóra rákeresve az első találatok között szerepel a Móra Könyvkiadó gyerekkönyveinek megjelenéséről,  valamint az Antall József, néhai miniszterelnökkel készült, eddig publikálatlan interjúkat tartalmazó könyv megjelenéséről szóló hír.