Sokkolókat vettek a parlamenti őrségnek

-


10,1 millióért vettek sokkolókat az Országgyűlési Őrségnek, hogy pontosan mennyit, azt nem tudni, de a típusa Taser X26, írja a Blikk. Az újság szerint egy ilyen sokkoló a gyártónál nagyjából 270 ezer forintba kerül, vagyis több tucatot is beszerezhetett a parlament.

Az Országgyűlési Hivatal azt nyilatkozta a lapnak, hogy ez egy nemzetközi trend, azaz hogy nem halálos fegyvereket adnak rendészeti munkához, ezért kap 10 millióért sokkolót a parlamenti őrség.

„Ezek a sokkolók 5-6 méter távolságig hatásosak, két kis tű alakú lövedéket mélyesztenek be az áldozat bőre alá, amely dróton keresztül 50 ezer voltos feszültségű áramot vezet a testbe, írja a lap. A vastag ruházat sem véd meg a sokkhatás elől, ha netán nem akadna be a bőrbe a lövedék, akkor a ruhán keresztül üt. Alapesetben öt másodpercig tart a sokkhatás, de az elsütő gomb többszöri lenyomásával ez hosszabbítható. A készülék elektromos stimulálással megzavarja azokat a jeleket, amelyeket az agy küld a mozgatóidegeknek, így az áldozat rövid időre elveszti az irányítást a saját teste felett” - írja a lap.

A lapnak nyilatkozó biztonsági szakértő szerint a fegyver jó lehet például egy késsel támadó ember ellen, mert megtöri, de nem okoz maradandó sérülést. De hozzátette, hogy szerinte a Parlamentben ennek nem feltétlenül van helye.