Sokkoló videóval üzenik, hogy nőnek lenni a legveszélyesebb

-

Az ártatlannak tűnő beszólások nem is olyan ártatlanok. Egy norvég kampányfilm mutatja be a zaklatáshoz és erőszakhoz vezető, szexista poénokkal kikövezett utat.


A férfiakat szólítja meg a nők elleni erőszak felszámolásáért küzdő norvég nonprofit szervezet, a CARE Norway egy kisfilmben, amelyet tulajdonképpen nézni is rossz, de érdemes. Az ötperces videóban egy még meg nem született lány próbálja elmagyarázni az apjának, hogy az ártatlannak tűnő beszólogatások és a nőket alázó viccek hogyan táplálják a nemi erőszak kultúráját. A norvégul #KjaerePappa, angolul #DearDaddy (kedves apa) hashtaggel megjelent videó sorra veszi, hogy mi vár egy lányra az élete különböző szakaszaiban: 14 éves korára az iskolatársai már nevezték kurvának, lotyónak, ribancnak – „persze viccből, mert a fiúk viccelődnek”. Ahogy idősebb lesz, még több zaklatásban lesz része. 16 évesen valószínűleg már túl lesz azon, hogy néhány fiú bedugja a kezét a nadrágjába, miközben ő részeg, és egyáltalán nem akarja. 21 évesen megerőszakolja a család egyik barátjának a fia a taxiban.Végül úgy tűnik, találkozik az igazival, aki imádja, és még intelligens is, az édesapja pedig nem is lehetne boldogabb. Egy nap viszont elkezd úgy viselkedni majd, ami egyáltalán nem illik az igazihoz. Lekurvázza, ahogy az apja is lekurvázott egy lányt az iskolában egyszer. Majd meg is üti, és az ájulásig fojtogatja.

Végül a még meg nem született lány egy szívességet kér az apjától: mivel az egyik dologból mindig következik a másik, arra kéri, hogy állítsa meg ezt az folyamatot, még mielőtt elfajul. Ne hagyja például, hogy a fiúk lekurvázzák a lányokat, hiszen nem azok. „Lánynak születek. Kérlek, tegyél meg mindent, hogy ez ne jelentsen veszélyt rám” – ezzel a kéréssel ér véget a videó.

A CARE Norway adatai szerint minden ötödik nőt ér erőszak egy olyan partner részéről, akiben megbízik. Arra próbálták felhívni a figyelmet, hogy minden nő, akivel szemben erőszakot követnek el, valakinek a lánya. A helyzet javulásához pedig elengedhetetlen, hogy megváltozzon a videóban bemutatott hozzáállás a nőkhöz.