Sokkoló felvételek kínozták Pistoriust

Fotó: AFP / AFP

HÁTTÉR

Az eddigi legdurvább tárgyalási napon van túl Oscar Pistorius. A barátnője meggyilkolásával vádolt paralimpiai bajnok sportoló összeomlott a szerdán bemutatott felvételektől.


Kedden ott maradt abba a meghallgatása, hogy részletesen felidézte a tragédia éjszakájának történéseit. A szerdai napon ügyvédje, Barry Roux kérdésére onnan folytatta, amikor megtalálta barátnője holttestét. A vádlott sírva elmondta, hogy Steenkamp telefonján akarta hívni a mentőket, csakhogy nem tudta a készülék kioldó kódját, ezért bement a szobába a sajátjáért. Utána megpróbálta felemelni a nő testét, de attól tartott, további károkat okoz ezzel, inkább hívta a 911-et. Később mégis le tudta vinni Reevát a földszintre, ekkor érkezett meg a Stander házaspár, akiket korábban telefonon hívott. Ők közölték, hogy úton vannak a mentők, közben Pistorius ujjaival próbálta csillapítani az áldozat vérzéseit. Az orvos megérkezéskor sírva kérte őt, hogy segítsen, ám a doktor egy szót sem szólt, miután megnézte a testet. A kicsivel később kiérkező rohammentősök mondták neki, hogy Reeva meghalt. „A hálószobába kellett mennem Reeva irataiért az azonosításhoz. Megjöttek a rendőrök, kérdezték tőlem, mi történt, de nem tudtam válaszolni. Ültem a konyhában és sírtam. Később odajött hozzám Van Rensburg ezredes, aki közölte velem, le vagyok tartóztatva, mivel egyedül én voltam a házban a gyilkosság idején.” pistoriuskiem - A védőügyvéd feltette neki azt a kérdést (meg akarta-e ölni Reeva Steenkampot?) amire várható volt, hogy nemmel felel, így is történt. Az ügyész, a Dél-Afrikában Pitbull becenéven ismert Gerrie Nel bemutatott egy videót, amelyen Pistorius a haverjaival nagyokat nevetve görögdinnyékre lövöldöz. Az ügyész célja az volt a felvétellel, hogy láttassa Pistoriusszal, úgy lőtte szét Steenkamp fejét, mint a videón látható görögdinnyét. Erre a vádlott mellett az áldozat családja is rosszul lett, a paralimpikonhoz pszichológust kellett hívni. A bírónő azonnal levetette a felvételt a képernyőről. Nel nem hagyta annyiban, olyan grafikus fotót vett elő „itt az ideje, hogy megnézd” kommentár kíséretében, melyen Pistorius barátnőjének szétlőtt feje volt látható, ami érthetően alaposan megtörte a sportolót. „Nem fogom megnézni, ne kínozzon engem tovább, elég volt látnom azon az éjszakán” - mondta erre zokogva a hatszoros paralimpiai bajnok. Nel ellentmondást nem tűrően arra kérte: vállalja a felelősséget a tettéért, mondja ki, hogy megölte Steenkampot. „Megtettem. Én vagyok felelős Reeva haláláért. A karjaimban halt meg.”  


Az ügy háttere

Oscar Pistorius akár életfogytiglani börtönbüntetést is kaphat, ha beigazolódik, hogy szántszándékkal lőtte le barátnőjét, Reeva Steenkampot. A vád szerint a hatszoros paralimpiai bajnok egy veszekedés következtében lőtte le a modellt otthonuk mosdójában, de Pistorius ragaszkodik ahhoz az állításához, hogy betörőnek nézte a lányt és ijedtében tüzelt. A Dél-Afrikában az évszázad perének tartott esemény nem csak azért kap kiemelkedő figyelmet, mert egy világklasszis sportoló áll a középpontjában, hanem mert egyúttal fényt vetít az afrikai ország sokat vitatott fegyvertartási szabályozására is. Az óvadék ellenében szabadlábon védekező, versenyeit lemondó Pistorius akár egy figyelmeztetéssel is megúszhatja a történteket abban az esetben, ha vétlen emberölést állapítanak meg, ugyanis a hírhedten rossz közbiztonságú Dél-Afrikában létezik olyan törvény, amely kimondja, hogy amennyiben illetéktelenek hatolnak be az ember birtokára, használhat lőfegyvert önvédelmi célból.

Névjegy

A 27 esztendős Oscar Pistorius fejlődési rendellenességgel született, lábaiból hiányzott a szárkapocscsont és a lábujjai sem nőttek  ki megfelelően. A családi döntés értelmében kisgyerekkorában az amputációt választották, így műlábakkal kezdett el sportolni. Egy súlyos sérülés miatt a rögbiről áttért az atlétikára, s két hónapnyi edzés után megdöntötte a 100 méteres síkfutás paralimpiai rekordját.  Pályafutása során hatszor akasztottak paralimpiai aranyérmet a nyakába, ő lett a történelem első amputált lábú sportolója, aki az épek között indulhatott az ötkarikás játékokon.  Az egészségesek mezőnyében állandó részvételt vívott ki magának, amit egy idő után többen nem néztek jó szemmel – többek szerint a speciális műlábai előnyt jelentenek ép riválisaival szemben. Pistorius erre csak annyit mondott: „Ha így van, miért nem döntik meg tucatjával a világcsúcsokat a paralimpikonok? Miért küzdenek az 50 másodperc körüli időért 400-on? Sokan csak a műlábam előnyeiről vitatkoznak, a hátrányokat rendre elfelejtik.”