Sokkal többen haltak meg a lebombázott kórházban, mint eddig gondoltuk

-

Az amerikai légierő október elején tévedésből egy Orvosok Határok Nélkül (MSF) kórházat bombázott le az afganisztáni Kunduzban. Korábbi jelentések 30 halottról számoltak be, ám a két hónapja tartó vizsgálatok szerint ennél jóval többen vesztették az életüket.


Egészen pontosan 42-en. A nyomozás megállapította, hogy összesen 14 MSF-munkatárs, 24 beteg és 4 gondozó veszett oda a bombázásban. A kutatásban az MSF nyilvántartásai és szemtanúk is segítségre voltak, valamint a hozzátartozók beszámolói is. A betegek adatainak egy része azonban megsemmisült a tűzben, így más kórházak nyilvántartásait is igénybe kellett venni – írja a Guardian.


547 ezren írták alá az MSF petícióját, amelyben arra szólítják fel a Fehér Házat, hogy indítsanak független nyomozást a Kunduzban történtek tisztázására. John Campbell tábornok, az afganisztáni kontingens parancsnoka szerint a tévedést emberi hiba okozta.

„Kizárólag egy független, nemzetközi vizsgálóbizottság állíthatja vissza az Egyesült Államokba vetett bizalmunkat, miszerint az tartja magát a háborús törvényekhez” – mondta Jason Cone, az MSF ügyvezető igazgatója. „Nem elegendő, hogy maguk a támadók vizsgálják ki egy kórház lebombázásának körülményeit.”

2004-ben az MSF kivonult Afganisztánból, miután egy vidéki klinikán megölték 5 munkatársát. Ez volt az első alkalom, hogy a szervezet biztonsági okokból elhagyott egy országot, és csak 2009-ben tért vissza.