Sokkal súlyosabb lehet az ausztrál vonatbaleset

Fotó: QUEENSLAND RAIL / QUEENSLAND RAIL

-

A korábban megadottnál négyszer több, mintegy 819 ezer liter kénsavat szállított az északkelet-ausztráliai Queensland államban vasárnap kisiklott tehervonat, és ebből több mint 30 ezer liter folyhatott ki - közölték az ausztrál hatóságok kedden.


A vasárnapi baleset során a szerelvény mind a 26 tartálykocsija kisiklott a Julia Creek nevű kistelepülés mellett. "Az egyik tartálykocsi valószínűleg megsérülhetett, így lehetséges, hogy mintegy 31 500 liter sav ömlött ki" - közölte a queenslandi rendőrség, és hozzáfűzte: a környezet és örökségvédelmi hatóság mérései alapján nem károsodott a közeli folyó vize.


A vonat tulajdonosa, az Aurizon szállítmányozási vállalat a Reuters hírügynökségnek eljuttatott e-mailjében azt írta, hogy a baleset oka egyelőre ismeretlen. A rendőrség szerint a szerelvény kisiklása összefüggésben állhat a heves esőzésekkel a térségben. Ezek hátráltatják a tisztítási munkálatokat is, miután az árvíz miatt megközelíthetetlen az egyik közeli autópálya.Három vasúti dolgozó, akit könnyebb sérülésekkel kezeltek, időközben elhagyhatta a kórházat. A tehervonat az északkelet-ausztráliai Townsville kikötővárosból az onnan ezer kilométerre lévő Phosphate Hill bányavidékre tartott. A bányászok kénsavat használnak bizonyos ásványkincsek kinyeréséhez, illetve tisztításához.


A baleset színhelyét a hatóságok két kilométeres körzetben lezárták.