Sokkal nehezebb lesz a magyar diákoknak Nagy-Britanniában tanulniuk

Fotó: AFP / FABRICE COFFRINI / AFP / FABRICE COFFRINI

-

Drasztikusan csökkentenék a külföldi diákok számát a brit egyetemeteken.


Amber Rudd, brit belügyminiszter bejelentette a Konzervatív Párt konferenciáján, hogy keményebb vízumszabályok lesznek érvényben a külföldi diákok számára: a jelenlegi 300 ezerről 170 ezerre csökkenne a számuk írja a The Guardian.

A bejelentés elsősorban a gyengébb egyetemeket érintené, azonban a nagyobb iskolák vezetői is aggodalommal fogadták a radikális létszámcsökkentés tervét. A tervezetet szerint a szigorú vízumelbírálás minden nem brit állampolgárra egyformán vonatkozni fog.

A külföldi diákok több mint 10,7 milliárd fontot jelentenek az Egyesült Királyság gazdaságának. Colin Riordan professzor, a Cardiff Egyetem alkancellárja azt mondta, hogy a belügyminisztérium a diákok számának a csökkentésével akar a migráció problémakörére reagálni, azonban a külföldi diákok értelemszerűen nem keverhetőek össze a migránsokkal.

Az egyetemek vezetői szerint eddig is voltak sajnos diszkriminatív elbírálások, amikkel megakadályozták a külföldi diákok továbbtanulási lehetőségét. Például az egyik alkancellár nevét nem tudta a jelentkező diák, ezért kizárták a jelentkezők sorából, de volt arra is példa, hogy az indiai diákokhoz szegezték a kérdést, hogy egyáltalán miért akarnak Angliába jönni.

Sir Keith Burnett, a Sheffield Egyetem alkancellárja szerint, ha Nagy-Britannia továbbra is a világkereskedelem vezetője kíván lenni és kapcsolatokat akar építeni, akkor a külföldről érkező diákoknak érezniük kell, hogy boldogulhatnak a szigetországban. Burnett arra is figyelmeztet, hogy Ausztrália és Kanada már profitál Anglia lépéseiből, vagyis egyre több diák választja a két országot.