Sokkal lógnak a tavalyi képviselőjelöltek az államnak

Fotó: MTI/MTVA / Koszticsák Szilárd

-

A NAV csaknem félmilliárd forint kampánytámogatást próbál behajtani, azt nem részletezte, hogy kiktől.


470 millió forint kampánytámogatást próbál behajtani a 2014-es országgyűlési választás résztvevőitől a Nemzeti Adó- és Vámhivatal – írta a Napi Gazdaság. Az államkincstár 215 ügyben fordult az adóhivatalhoz, ennyien nem tartották be az állami kampánytámogatások felhasználásáról szóló rendelkezéseket.

A tavaly tavaszi választáson induló képviselőjelöltek egymillió forintot kaphattak az államtól azzal a megkötéssel, hogy a pénzt kizárólag a választók politikai meggyőzéséhez szükséges kiadások fedezésére fordíthatják. A kiadásokat számlákkal kellett igazolni. Aki nem nyújtotta be határidőre a megfelelő elszámolást, annak a hiányzó összeg kétszeresét kellett visszafizetnie. Aki pedig a szavazatok két százalékánál kevesebb voksot kapott, annak a teljes támogatást vissza kell fizetnie. Bizonyos esetekben a pártoknak juttatott összeg is visszajárhat az államnak. Az Átlátszó által nyilvánosságra hozott elszámolások szerint sokan nagyvonalúan töltögették ki az elszámolást.

A NAV elé azok az ügyek kerültek, ahol nem fizettek vissza pénzt. Az eljárásokban július közepéig valamivel több mint 12 millió forint folyt be.