Sokkal közelebb kerülnek egymáshoz a bankszámláink

Fotó: MTI / Máthé Zoltán

-

Hétfőtől iszonyú sok pénz – több ezer milliárd forint – sokkal hamarabb ér majd célba. Például hamarabb megjön a fizetés.


Hétfőtől új időszámítás kezdődik a magyarországi pénzforgalomban: szeptember 7-től ugyanis akár 1 óra alatt is befuthatnak az átutalások a célszámlára, szemben az eddigi 4 órával. A jelentős gyorsulás annak köszönhető, hogy az eddigi 5 helyett naponta 10 úgynevezett elszámolási ciklus lesz a rendszerben. A fejlesztést menedzselő Magyar Nemzeti Bank az átutalások felgyorsításával az elektronikus megoldásokat igyekszik népszerűsíteni.Az elektronikus megoldások, azon belül is az átutalásokat nézve javulást hoztak az utóbbi évek, a jegybanki adatok szerint az átutalások összegének GDP-hez mért aránya fokozatosan közelíti meg az uniós átlagot: 2013-ban az utalások összege a GDP 15,.8 százalékát adta, 2014-ben már 16,1 százalék volt az arány, az uniós átlag pedig 17,2 százalékos (2013-as adat). Tehát a több mint 31 ezer milliárd forintos tavalyi GDP-értéket tekintve több ezer milliárd forintos tételről van szó, ez az összeg mostantól jóval gyorsabban fog gazdát cserélni.


Az átutalások felgyorsítása azért is indokolt, mert – a márciusi Hitelintézeti Szemlében megjelent egyik tanulmány szerint – a jelenlegi átutalási időtartamnak csaknem a fele egyfajta veszteségidő, azaz olyan várakozási időszak, amikor az átutalással, azaz a pénzzel az adott bank már nem, az átutalást lebonyolító elszámolóház pedig még nem csinál semmit. Az átutalások felgyorsítását a legegyszerűbben úgy lehet bemutatni, hogy van egy óriási pénzpályaudvar, ahova megadott időközönként beérkeznek a pénzcsomagok, és adott időpontokban pedig elindulnak a cél felé. Ha például a fizetést a munkáltató elküldte a délelőtt folyamán, de az utalás közvetlenül egy átutalási ciklus indulása után érkezett be a központba, magyarul lekéste a járatot, akkor a pénz csak egy későbbi szakaszban képes kimenni, és addig várakozik. A ciklusok számának szeptemberi bővítésével azonban hamarabb útnak indul, ezáltal mindenki a mostaninál gyorsabban juthat a pénzéhez. Az első ciklus reggel fél 8-kor, az utolsó pedig délután 5 órakor lesz, szemben a mostani fél 9-es, és délután fél 5-ös időponttal.


A korábbra kerülő első elszámolási ciklus elsősorban a lakosságnak előnyös, mert így az előző üzleti nap vége után – jellemzően 16 óra után vagy hétvégén – indított utalások másnap már korábban megérkeznek a címzettekhez. A vállalatoknak pedig elsősorban a későbbre – délután 5 órára – tett elszámolási ciklus kedvez, mivel így a mostaninál későbbi időpontban indíthatnak átutalást aznapi teljesítési időponttal. Összességében az átutalások felgyorsításával valamennyi gazdasági szereplő (háztartások, vállalatok) jól jár, többek között azért, mert az átutalt összegeket egy napon belül akár többször is fel tudják majd használni. De az sem utolsó szempont, hogy hamarabb beérkezik majd a fizetés. A Magyar Nemzeti Bank a mostani gyorsítás után a következő lépcsőben az azonnali utalás bevezetését tűzte ki célul, erre azonban még 1-2 évet várni kell.