Sokkal kevesebb pálinkát főzettek idén, mint tavaly

Forrás: MTI / Marjai János

-

Kétmillió liter pálinkát állítottak elő az idén az ország szeszfőzdéi, ez a mennyiség a tavalyi ötödét sem éri el. A nagyarányú visszaesés leginkább arra vezethető vissza, hogy uniós nyomásra az év elején megszűnt a bérfőzés adómentessége – írta a Magyar Idők csütörtökön.


Míg 2014-ben csupán a főzdés hétszáz forint körüli munkadíját kellett lerónia az ügyfeleknek, az idén ehhez – szeszadó címén – nagyjából nyolcszáz forintos újabb kiadás társul, így egy liter pálinka kifőzése nagyjából 1500 forintba kerülhet – mondta a lapnak egy beregi főzdetulajdonos, hozzátéve: emiatt alaposan megfontolják a helyiek, vigyenek-e cefrét a főzdébe.


A forgalom visszaesése azonban egyelőre nem viseli meg a főzdéseket, legalábbis erre lehet következtetni abból, hogy október elején az előző évhez képest két tucattal több szeszfőző működött az országban – jegyzi meg a Magyar Idők.

Folyamatosan emelkedik ugyanakkor a bejelentett házi készülékek száma is: az adóhivatal önkormányzati adatokat tartalmazó kimutatása szerint október elején több mint 11 ezer főzőberendezést tartottak nyilván az országban. Az év eleje óta be kell jelenteni, ha valaki pálinkafőzőt vásárol, és a berendezés használójának évi ezer forintot kell befizetnie.