Sokkal drasztikusabb tengerszint-emelkedés jöhet, mint hitték

Fotó: Biosphoto / SAMUEL BLANC

-


A melegebb levegő, a kevesebb hideg víz és a gravitáció együttes hatása miatt az eddig hittnél jóval gyorsabban olvadhatnak a nyugat-antarktiszi jégtakaró egyes részei. Ez a vártnál sokkal jelentősebb globális tengerszint-emelkedést jelentene a század végéig - figyelmeztetnek a kutatók egy új tanulmányban.

A számítógépes szimulációkkal felvázolt legrosszabb forgatókönyv szerint az Antarktisz nyugati részének drasztikus olvadása 64-114 centiméterrel emelné a globális tengerszintet 2100-ra, ami drámai ahhoz képest, hogy az ENSZ Éghajlat-változási Kormányközi Testületének legutóbbi, 2013-as előrejelzésében 18 centiméteres emelkedést jelöltek csak meg.

Szintén a legrosszabb forgatókönyv szerint az antarktiszi jégolvadás átlagosan 13 méterrel növelné a tengerek szintjét 2500-ig.

Az új tanulmány nem csupán a jégtakarókat alulról és felülről olvasztó meleg víz és a meleg levegő hatásait vette számításba, hanem azt is, hogy a gleccserek tengerrel érintkező szélei összeroppanhatnak a jég súlya alatt, felgyorsítva a gleccserek visszahúzódását, ami hozzájárul a tengerszint-emelkedéshez.