Sokkal drágább lehet a budapesti olimpia a tervezettnél

-

Több százmilliárdos összeggel növelhetik a tervezett 2024-es budapesti nyári játékok költségeit a terrorfenyegetettség növekedésével járó kiadások – ezek eddig nem szerepeltek a számításokban.


Aligha Budapest lesz az első város, ahol megvalósulhat az olcsóbb olimpiákat ambicionáló ötlet - írja júniusi számában a Forbes magyar kiadása. A megvalósíthatósági tanulmány szerint az olimpia „megérheti” az országnak. A sport- és közlekedési infrastruktúra gyors fejlesztése meglódítaná a gazdaságot, a GDP többletnövekedése és a létrejövő új munkahelyek mellett a háztartásoknál és a vállalatoknál is többletjövedelmeket valószínűsítenek.

Az olimpiák szervezésekor a költségek végeredménye átlagosan 179 százaléka annak, amivel eredetileg számolnak. 1960 óta még soha, sehol sem tartották a büdzsét. A budapesti olimpia költségét a kizárólag az olimpia miatt tervezett infrastrukturális beruházásokkal együtt mintegy 1983 milliárdra becsüli a Forbes, amely tartalmazza azt a 250 milliárdosra taksált biztonságra – főleg a rendőrségre, a honvédségre és a titkosszolgálatokra – költendő összeget, amely egy világszintű sportesemény megrendezésének járulékos költsége a globális terrorizmus korában. Az előkészítés során 960 milliárd forintos bevétellel számoltak, így a nettó költség a lap szerint 1023 milliárd forint.