Sokkal betegebbek a gyerekek a rossz levegőtől, mint korábban hitték

-

A Haifai-öböl szennyezett részein élő csecsemők testsúlya és fejtérfogata is kisebb – derült ki a Haifai Egyetem kutatásából, amelyet egyébként márciusig nem is akartak nyilvánosságra hozni. Miután kiszivárgott, az első reakciók közt azonnal megjelent a hírzárlat, a hárítás és a bagatellizálás is.


A szennyezett levegő miatt húsz-harminc százalékkal kisebb a Haifai-öböl szennyezett részein élő csecsemők fejtérfogata – áll az izraeli tudóscsoport jelentésében.

A Haifai Egyetem kutatásának adatai szerint nemcsak a gyermekek testsúlya és fejtérfogata kisebb a súlyosan szennyezett körzetekben, hanem a tüdőrák és a nyirokcsomó-daganat előfordulása is ötször gyakoribb az országos átlagnál.

Miután hétfőn a helyi média jelentős figyelmet szentelt az ügynek, a tudósokat hétfőn estére rendkívüli tanácskozásra Jeruzsálembe, a kneszetbe rendelte Jákov Licman egészségügyi és Avi Gabaj környezetvédelmi miniszter.

Az Ynet, a Jediót Ahronót című újság honlapja szerint a kutatócsoport csak március elején akarta közzétenni jelentését, de miután egy újságíró vasárnap este az egyik tévécsatornán kiszivárogtatta az eredményeiket, már hétfőn este átadják adataikat az illetékes minisztereknek.

A haifai Rambam kórház vasárnap este hírzárlatra kötelezte orvosait az ügyben. A kórház szóvivője szerint nem ismerik a kutatás adatait.

Cahi Grószman, az izraeli gyermekorvosok szövetségének főtitkára kijelentette, amíg nem ismer minden adatot, nem nyilatkozik, mert esetleg csak pánikot keltene.

A haifai polgármester szerint csak ötéves távlatból lehet érvényes tanulságokat levonni a kutatásból, amely viszont csak féléves, nem végleges adatokat tartalmaz.

Egy, a katonai rádióban délután megszólaló szakember hangsúlyozta, hogy a levegő szennyezettségén kívül figyelembe kell venni további tényezőket is, például az érintett környéken élők gazdasági helyzetét, dohányzási és életmódbeli szokásait egyaránt.

Móse Kahlón pénzügyminiszter közölte a környezetvédelmi miniszterrel, hogy kész forrásokat átutalni tárcájától a közegészségügy javítása és a haifai levegő szennyezettségének csökkentése érdekében, és minisztersége alatt már eddig is példátlan összeget adott át erre a célra. Számításai szerint 2015-ben már tizenegy százalékkal csökkent az ipari légszennyezés, és 2018-ig a tervek szerint a felére apad.