Sokba kerülhet, ha egy tagország nem akar menekülteket befogadni

Fotó: MTI / Varga György

-

Fejenként 250 ezer eurós bírságot kellene fizetni az Európai Bizottság tervei szerint.


Az Európai Bizottság reformtervei szerint menekültenként negyedmillió eurós, bírságjellegű „díjat” fizetnének azok az EU-tagországok, amelyek nem kívánnak befogadni más uniós tagországokból áttelepített menekülteket – írta brüsszeli forrásokat idézve kedden a Financial Times online kiadása.

A „javaslatot ismerő” illetékesek a londoni üzleti napilapnak azt mondták, hogy a menekültenkénti 250 ezer eurós hozzájárulás a menekültek befogadását szabályozó Dublini Egyezmény reformjának szerdán ismertetendő jelenlegi tervezetében szerepel, de könnyen meglehet, hogy a következő napok egyeztetésein még módosul.

A Financial Times forrásai szerint azonban az elképzelés az, hogy ez a díjfizetési rendszer „szankciónak tűnjék”, és egy-egy menekült befogadásának elutasítása „mindenképpen több százezer euróba” kerülne.

A Financial Times kommentárja szerint a kelet-európai országok, köztük Lengyelország és Magyarország üdvözölnék, ha a kötelező befogadási kvótákkal szemben alternatív megoldások születnének, a javaslatban szereplő magas összegű bírság azonban megütközést fog kelteni ezekben az országokban.

A bizottság által javasolt összeg alapján Lengyelországnak például hozzávetőleg 1,5 milliárd eurójába kerülne, ha nem fogadná be a jelenlegi kvótájában meghatározott, Olaszországból és Görögországból áttelepítendő 6200 menekültet – áll a Financial Times írásában.