Sokat ígérő gyógymódot tesztelnek a rák ellen

Forrás: Biomedical Research Centre

-

A módszer a rákos sejtek szaporodásáért felelős enzimet támadja. Még évekig tart a vizsgálat, mielőtt bevett kezeléssé válhat.


Angliában két beteg már megkapta azt a vakcinát, amely az immunrendszer stimulálásával próbálja felvenni a harcot a stabil állapotú, nem terjedő rákos megbetegedéssel. A kísérleti fázisban járó gyógymódot az Egyesült Államokban már tesztelték előrehaladott leukémiás betegeken, ott a páciensek 94 százalékánál visszafordította a betegséget és megszüntette a daganatot – írja az Independent.

A kísérleti eljárás két részből áll: az egyik vakcina az immunrendszert arra készteti, hogy a daganat folyamatos növekedéséért felelős sejtrészt, a humán telomeráz reverz transzkriptáz (hTERT) nevű enzimet támadja. Azok a rákos sejtek, amelyben ez az enzimrendszer működik mindenféle megszorítás nélkül osztódhatnak, gyakorlatilag halhatatlanok. (A telomerázról a Critical Biomass kutató blogon olvashat bővebben.) A kísérletben résztvevő páciensek egy alacsony dózisú kemoterápiás szert is kapnak, amely arra serkenti az immunrendszert, hogy a rákos sejtek ellen forduljon.


Több rákfajta ellen is használhat

A teszt első résztvevője a képünkön is látható 35 éves Kelly Porter, akinél 2015 nyarán állapítottak meg méhnyakrákot. A daganatot stabilizálni tudták a londoni Guy's Hospitalben, de már áttéteket képezett a nő máján és tüdején is. A hagyományos gyógymódok nem vezettek eredményre, ezért jelentkezett a klinikai vizsgálatra. A két éven át tartó vizsgálatba további 28 embert fognak bevonni.


James Spicer, a kutatás vezetője azt várja a vizsgálattól, hogy a kemoterápiás szer és a vakcina együtt jobb hatást vált ki, mint az eddigi szerek. Az orvosok azt gyanítják, hogy az immunrendszer több esetben a rákellenes vakcinákat is meggátolta a működésben. Most a két szer együttes alkalmazásával ez kikerülhető lehet. Spicer szerint a módszer, ha hatékonynak bizonyul, több rákfajta gyógyítására is alkalmas lehet.


A brit újságok ugyan nem jelölik meg pontosan, hogy melyik amerikai vizsgálatok végződtek 94 százalékos javulással, ám valószínűleg a seattle-i Fred Hutchinson Rákkutató Központ idén bejelentett eredményeiről van szó. Ez az egyelőre szakfolyóiratban nem publikált, ám az American Association for the Advancement of Science konferencián bemutatott vizsgálat késői stádiumú leukémiás betegeket több mint 90 százalékánál ért el gyógyulást. A kutatók felerősített, a rákos sejtek támadására beprogramozott T-sejtekkel vették fel a küzdelmet a rák ellen.

A módszer ugyan rendkívül hatékony volt, ám a gyógymód mellékhatásai miatt több beteg került intenzív osztályra egész testre kiterjedő izomfájdalommal. Két beteg pedig meg is halt a vizsgálat ideje alatt. A gyógymód kockázatai és a mellékhatások miatt a kutatók tovább dolgoznak a T-sejtes módszer biztonságosabbá tételén.

Nem az a jó kérdés, hogy megvan-e a rák gyógymódja

Bár a brit The Mirror már arról szavaztatja a hír alatt az olvasóit, hogy legyőzte-e az emberiség a rákot (az olvasók 71 százaléka szerint igen), a kérdés korainak tűnik. A mostani első fázisú vizsgálatban csupán harminc önkéntes vesz részt, és az orvosok arra igyekeznek fényt deríteni, hogy a gyógyszert milyen dózisban kell adagolni, milyen mellékhatásokra lehet számítani, mit okoz a testben a szer és valóban hatásos-e a rákkal szemben. Az ilyen vizsgálatokra jellemzően azokat a betegeket toborozzák, akiknek előrehaladott betegségük van és már minden bevett gyógymód csődöt mondott náluk.

Hogy a gyógymód bevetté váljon, még több vizsgálati körre van szükség. Ezek jellemzően több résztvevővel zajlanak, és egyebek közt azt is felmérik, hogy mennyivel jobb gyógyulási arányt lehet elérni az új szerrel.