Többen meghaltak Japánban földrengések következtében

Fotó: JIJI PRESS / JIJI PRESS

-

Pár órás eltéréssel két erős földrengés volt csütörtökön Japán déli részén; számos épület összedőlt, a legfrissebb információk szerint legalább százan megsérültek, hárman meghaltak, és néhányan a romos épületekben rekedhettek. Nincs cunamiriadó.


A korábbi tájékoztatások 45 sérültről szóltak, ám a legfrissebb értesülések szerint több mint százan sérültek meg, hárman pedig életüket vesztették a földmozgások következtében.

Az első földmozgás a Richter-skála szerinti 6,5-ös fokozatú volt, igaz, az NHK japán állami televízió még 6,4-es erősségű földrengésről számolt be. Az amerikai geológiai megfigyelő intézet jelentése szerint az epicentrumát a Kjúsú szigetén lévő Kumamoto városától 11 kilométerre regisztrálták. A hatóságok nem hirdettek cunamiriadót.

Abe Sindzó japán miniszterelnök azt mondta, mindent megtesznek a kialakult helyzet felméréséért, még folyamatban van a károk felmérése, és a közelben fekvő nukleáris létesítményektől nem érkeztek abnormális működésre utaló jelentések.A rengés epicentruma mindössze 120 kilométerre volt a jelenleg egyetlen működő japán atomerőműtől, a szendai létesítménytől. A 2011. március 11-én történt földrengés következtében kialakult hatalmas szökőár után – amely súlyosan megrongálta a fukusimai atomerőmű három reaktorát, nukleáris katasztrófát okozva – Japánban leállították mind a 48 még működő atomreaktort.A japán vöröskereszt kumamotói kórházának közlése szerint az intézményben negyvenöt embert ápolnak, közülük öten súlyos sérüléseket szenvedtek el. Kumamoto prefektúra rendőrsége közölte, számos összeomlott épületről érkezett jelentés és a leomlott házak embereket temethettek maguk alá. A földmozgás epicentruma közelében lévő, 34 ezres Masiki városkában tűz ütött ki. Kumamotóban 16 ezer háztartás áram nélkül maradt és 38 ezer háztartásban szünetelt a gázellátás.

A földrengést több utórengés követte, köztük egy 6,4-es erősségű, amely helyi idő szerint már péntekre virradóra sújtotta a térséget. Ennek következményeiről még nem érkeztek jelentések.