Sokan az ingyen tankönyvek mellett is fizetnek a könyvekért

Fotó: MTI / Czeglédi Zsolt

-

A gyenge minőségű tankönyvekkel szenvednek az iskolák, próbálják megelőzni a hiányokat.


Jelenleg az általános iskola első három évfolyamába járók, valamint a a nagycsaládosok, a fogyatékkal élők, a tartósan betegek és a gyermekvédelmi támogatásban részesülők is a felsőbb évfolyamokon ingyen jutnak a tankönyvekhez.


Csakhogy sokan egyáltalán nem kérik az ingyenes tankönyveket. Még többen vannak, akik saját zsebből egészítik ki az ingyenes csomagot. A 12 ezer forintos állami normatíva ugyanis sokszor kevésnek bizonyul – írta a nol.hu. Az iskolák ugyanis csak olyan könyveket rendelhetnek meg, amely rajta van a tankönyvlistán, de egy évfolyam könyvcsomagja sokszor nem hozható ki a normatívából. Hiába kerülne csaknem feleannyiba például a Mozaik Kiadó csomagja, ha a tankerületi vezető csak az állami kiadók – a Nemzedékek Tudása és az Apáczai – kiadványait engedélyezi.

Vannak olyan iskolák is, akik a az előző évfolyamok diákjaitól azokat a könyveket is visszakérik, amely a saját példányuk, főként a nyelvkönyvekkel tesznek így. Ezekből a tartós könyvekből ugyanis akkor sincs elég, ha minden év végén visszagyűjtik azokat. Noha a munkafüzetekből minden évben újat kell kiadni a gyerekeknek, ezt is több iskola visszakéri, a megoldásokat kiradírozva.

Van olyan iskola is, ahol noha megrendelik a tankönyvlistás könyveket, a szülőket arra kérik, szerezzenek be párat a nem listás kiadóktól is, ugyanis a listás könyvek tragikusak.