Sokaknak elérhetetlen a lakáshitel

-

Nem mindenkinek és nem mindenáron adnak hitelt a bankok. Nem szigorodtak a feltételek, hanem már eleve nagyon szigorúak – írja a Világgazdaság.


A hitelközvetítők nemrég az UniCredittől például olyan levelet kaptak, hogy „bizonyos” ügyfélszegmensekben novembertől csökkenhet a hitelfedezeti arány, és a jövedelemigazolásokat sem fogadják el egyes esetekben.

A bank nem fogad el nem saját tulajdonú vállalkozásból származó alkalmazotti jövedelmet, ha az adott évben 3 hónapnál rövidebb ideig foglalkoztatták a hiteligénylőt, vagy ha a jövedelmét készpénzben kapja, illetve a munkáltatónál kevesebb mint hatan dolgoznak.

A lapunk által megkérdezett bankok azt mondták, nem terveznek szigorítást, de a pénzintézetek sokszor a rendeleteknél is szigorúbbak. A 80 százalékos hitelfedezeti arányt például csak néhány engedélyezi, hitelként jellemzően csak az ingatlan értékének 70-75 százalékát adják oda, ezt is csak akkor, ha az ingatlan jól értékesíthető. Az ötmillió forintnál olcsóbb házaktól több bank elzárkózik – írja a Világgazdaság..