Sokáig tarthat a közlekedési káosz Budapesten

Fotó: MTI / Mihádák Zoltán

-

Az özönvízszerű eső miatt a Vámház körúton és a Szépvölgyi úton az út egy része beszakadt, legalább egy hétig tart a helyreállítás, veszélytelenítési munkák miatt a Budai alsó rakpart egy részét is lezárják. A tömegközlekedés a legtöbb vonalon helyre állt.


A Fővám térnél alámosta az utat az eső, egy 50-100 köbméteres üreg keletkezett, ezért a 15-ös és a 115-ös busz jelenleg is módosított útvonalon, a Március 15. tér és a Fővám téri metró megállók érintése nélkül közlekedik, a 83-as troli helyett pedig pótlóbusz jár - derül ki a Főpolgármesteri Hivatal közleményéből. A Vámház körutat és a Szabadság hidat lezárták, ezért a 47-es és a 49-es villamos a Deák Ferenc tér helyett a Döbrentei térre megy.

A Szépvölgyi utat szintén lezárták a Bécsi útnál, mert ott is beszakadt az útpálya; a 29-es busz Hűvösvölgy felé módosított útvonalon, az Ürömi utca megállóhely érintése nélkül halad.

Mindkét útbeszakadás helyszínén legalább egy hétig tart majd a helyreállítás.

Veszélytelenítési munkák miatt félpályás útlezárást vezetnek be a Budai alsó rakpart teljes hosszán. A közlekedési lámpák működése a főváros több pontján még nem állt helyre. A kárfelmérés még tart.


  • A Fővám térnél beszakadt út helyreállítása legalább egy hétig tart, az alatt mindkét irányban le lesz zárva a Vámház körút. Emiatt pótlóbusz jár a 83-as trolibusz helyett, a 15-ös és a 115-ös busz pedig a Belgrád rakpart–Március 15. tér–Kossuth Lajos utca–Astoria–Múzeum körút–Kálvin tér–Üllői út módosított útvonalon, a Március 15. tér és a Fővám tér M megállók érintése nélkül közlekedik.
  • A Szabadság hidat is lezárták, ezért a 47-es és a 49-es villamos dél-budai végállomásától a Döbrentei térig közlekedik. A Szent Gellért tértől az M4-es metróval célszerű a pesti oldalra utazni, az Astoria és a Deák Ferenc tér az M2-es, illetve az M3-as metróra átszállva érhetők el.
  • A Szépvölgyi utat útbeszakadás miatt szintén lezárták a Szépvölgyi útnál, ezért a 29-es autóbusz az Árpád fejedelem útja–Szépvölgyi út–Lajos utca–Cserfa utca–Ürömi utca–Szépvölgyi út módosított útvonalon, az Ürömi utca megállóhely érintése nélkül közlekedik. Az autósoknak ugyanezen kerülőút követése javasolt. A hiba elhárítása itt is legalább egy hetet vesz majd igénybe.
  • A Budai alsó rakparton veszélytelenítési munkák miatt várhatóan még ma félpályás útlezárást vezetnek be a Döbrentei tértől 100 méter hosszan a dunai oldali sávot zárják le, ideiglenes jelzőlámpás forgalomirányítás mellett.

Az esőzés miatt 100 jelzőlámpa nem működött, ezek kétharmadát már javították, a többi 24 órán belül kész lesz. Sötétek a jelzőlámpák a többi között a Blaha Lujza téren és a Nagykörút-Üllői út kereszteződésénél - mindkét helyen rendőrök irányítják a forgalmat. A Hősök terén, a Thököly út több pontján, a Bosnyák téren, az Andrássy út, Árpád fejedelem út és a Dózsa György út egy-egy kereszteződésében sem működnek a lámpák.

Azt most mérik fel, hogy a folyamatban lévő építkezések helyszínein, így a Széll Kálmán téren és a budai fonódó villamos építési területein mekkora károkat okozott a vihar.


A Fővárosi Csatornázási Művek Zrt. (FCSM) csapadékmérő rendszere a Belgrád rakparton 120 milliméter csapadékot mért; az adatok pontos kiértékelése folyamatban van. A közlemény szerint az FCSM szivattyútelepei rendben üzemeltek, az alacsony Duna-vízállás miatt gravitációsan is tudott a csapadékvíz a csatornahálózatból távozni.

A csatornahálózatba a víznyelők felszíni eltömődése miatt a csapadékvíz számos helyen nem tudott befolyni. A víznyelők tisztítása után az elöntések megszűntek.

A Vámház körúton kívül kritikus helyzet alakult ki a XX. kerületben is, a Mártírok útja és a Magyar utca térségében, ahol a csatornarendszer nem volt képes elnyelni a csapadékot, sőt a víznyelőkön, fedlapokon keresztül víz áramlott a felszínre a mély fekvésű területeken. A központi ügyeletre 119 bejelentés érkezett az éjszaka folyamán, a szakemberek megerősített szolgálattal dolgoztak a baj elhárításán.

A másik kritikus helyszín az Ördögárok, amely dunai kitorkollását nagyjából 15 méteres szakaszon mosta el az eső. Az alsó rakpartot is tartó, burkolt parti rézsű leszakadt, a rakpart alatt húzódik a budai főgyűjtő. Az FCSM itt forgalomkorlátozást javasolt - derült ki a Főpolgármesteri Hivatal közleményéből.