Sokáig senkinek sem kellett az "ázsiai Nobel-díjas" adománya

Fotó: The Times of India / Sunil Kataria

-

A híres indiai korrupcióvadász közcélokra ajánlotta fel a díjjal járó pénzt, de alig talált valakit, aki el meri fogadni.


Szandzsiv Csaturvedi köztisztviselő előbb az Indiai Orvostudományi Intézetnek (AIIMS), a fizetni nem tudó betegek javára ajánlotta fel az "ázsiai Nobel-díjként" emlegetett Ramon Magsaysay-díjjal járó 30 ezer dolláros (8,8 millió forint) pénzjutalmat, majd Narendra Modi indiai miniszterelnök segélyalapjának, de mindkét helyen visszautasították az adományt.

Végül – számol be az Times of India – az óév utolsó előtti napján a miniszterelnöki hivatal egy államtitkára fogadta el a pénzt azzal, hogy abból a rászorulókat segítik.

Csaturvedit augusztusban tüntették ki a rangos díjjal "az indiai közigazgatásban a korrupció ellen folytatott, megalkuvás nélküli küzdeleméért".

A revizorként dolgozó férfit 2005 és 2010 között 12 alkalommal helyezték át, miután újabb és újabb korrupciós botrányokat tárt fel Harjana állam erdészeténél. Az indiai állami orvosegyetemeket tömörítő AIIMS-nál két év alatt nem kevesebb mint 180 korrupciós ügyet göngyölített fel, s csak azért nem többet, mert 2014-ben leváltották főrevizori posztjáról.

Miután 100 napig tartott, amíg átvevőt talált az adományra, a fáradhatatlan antikorrupciós harcos szomorúan állapította meg, hogy Indiában a jó kormányzásról való sok locsogás ellenére a gyakorlatban vajmi kevés változik.