Sok vak emberen segíthet egy új alkalmazás

Fotó: Vs.hu / Kozma Zsuzsi

-

Egy új termékkel tenné könnyebbé a tájékozódást a vakok és gyengén látók számára egy német startup.


A FeelSpace elnevezésű német cég egy olyan vibráló övnek a prototípusát fejlesztette ki, melyben 32 kis motor segíti a viselőjét abban, hogy mikor, merre kell fordulnia, ha el akar jutni valahova - számol be a thenextweb.com. A rendszer használatát a készítők szerint könnyű megtanulni: amíg a motor rezeg az oldalunkon, addig kanyarodunk, amint elmúlik a rezgés, megyünk tovább egyenesen.

A cég jelenleg egy saját mobilos alkalmazás elkészítésén dolgozik, melyet a tervek szerint akár az olyan különböző térképalkalmazásokkal is össze lehetne kötni, mint a Google Maps. A telefont és az övet Bluetooth kötné össze, így segítve a tájékozódást.

A legnagyobb feladat, ami a FeelSpace előtt áll az energia: amíg az öv motorja akár egy napig is kibírja, a GPS-re kapcsolt átlagos mobiltelefon néhány órán belül lemerül.A termék végső verziója 2016 tavaszán készülhet el, ekkor kezdhetik a tesztelést a gyengén látókkal. Jelen állás szerint a termék ára 800 euró, azaz mai árfolyamon mintegy 250 ezer forint lenne. De a készítők azt remélik, hogy az egészségbiztosításoknak köszönhetően akár ennél olcsóbban is hozzá lehet majd jutni.

A terméket a jövőben olyan alkalmazással is kiegészítenék, amely érzékeli a körülöttünk lévő teret, így pedig a vakoknak nem lenne többé szükségük botra sem. Ugyanakkor a készítők nem csak a látássérültek számára tennék elérhetővé a terméket, szerintük ez érdekes lehet például egy új városba látogató turista számára is, aki csak beállítaná, hogy például mely műemléket akarja meglátogatni, majd a mobiljával a Bluetooth-tal összekötött eszköz elirányítja oda. Az is elképzelhető, hogy valaki magára és a gyermekére is tesz ilyen övet, így kerülvén el azt, hogy egy áruházban elveszítsék egymást - magyarázta a felhasználási módokat Susan Wache a cég alapítója.