Sok-sok milliárdot buknak a franciák a novemberi támadás miatt

Fotó: AFP / DOMINIQUE FAGET

-

A párizsi terrorakciók után elmaradnak a turisták.


A francia szállodák a számítások szerint 270 millió eurótól, azaz közel 85 milliárd forintnyi bevételtől esnek el a november és március közötti időszakban, melyből csak a párizsi hotelek 146 millió eurót buknak – írja a Daily Mail. A rossz hír, hogy a visszaesésnek egyelőre nincs vége, így ma még lehetetlen kiszámolni, hogy összesen mekkora lesz majd a bevételkiesés.

A turisták hiányát az Eiffel-torony is megérzi, tavaly például „csak” 6,9 millió látogatót fogadott az egy évvel korábbi 7,1 millióhoz képest. A terrortámadások előtt még úgy tűnt, hogy összességében nőni fog a látogatók száma.

A visszaesés nem csak itt érzékelhető: a Japan Airlines például továbbra sem indítja el a Tokió külvárosában található Narita reptér és Párizs közötti járatát, mivel továbbra sincs túlzott igény a jegyek iránt. Az eredeti tervek szerint a járat felfüggesztésére csak február végéig lett volna szükség, most azonban március közepéig meghosszabbították azt.

Bár Franciaország így is a világ leglátogatottabb országa – egyedül Párizs 32,2 millió turistát fogad évente –, a helyi idegenforgalmi szereplők már mind a nyári labdarúgó-világbajnokságot várják, mondván, az visszahozhatja az elmaradt bevételeket.