Sok pénzt bukhatunk, ha újra kell indítani a paksi bővítést

Fotó: MTI/MTVA / Koszticsák Szilárd

-

A kormányban továbbra is abban bíznak, hogy az Európai Bizottság végül valamilyen formában zöld utat ad a paksi atomerőmű bővítésének. Csakhogy az időhúzás sokba kerülhet, hiszen az oroszok már nem állnak olyan jól anyagilag, mint akár egy éve.


Bár Lázár János azt nyilatkozta a Népszabadságnak, még várják az EU hivatalos értesítését arról, hogy a Bizottság belső piaci biztosa a paksi bővítés felfüggesztésére utasította a magyar kormányt, úgy tudjuk, már a kormányban is tényként kezelik, hogy ez lesz Brüsszel lépése.

A Bizottság azért döntött így, mert a magyar kormány nem írt ki tendert a beruházásra, hanem egy jórészt titkosított kétoldalú egyezmény keretében megbízta az orosz Roszatomot. Információink szerint a kormányban mégis bíznak abban, hogy nem kell véglegesen leállítani a bővítést jelenlegi formájában: mert az praktikusan azt jelentené, hogy valóban tendert kellene kiírni.


Ez egy iparági forrásunk szerint önmagában is érdekes kérdéseket vetne fel. „A tendert nyilván ismét csak egy Paks-2-re lehetne kiírni, így a Roszatom, ha indulna, akkor már eleve olyan információk tömegével rendelkezne, amivel egyik versenytársa sem, vagyis eleve előnyből indulna. Most akkor ebből mi következne? Ki kellene zárni a Roszatomot? De egyébként az európai energiapiaci fejleményeket tekintve egyáltalán nem vagyok benne biztos, hogy akadna más pályázó, aki nem csak az építést, hanem a finanszírozást is vállalná, mint az oroszok. A Roszatom tehát könnyen így is monopolhelyzetben találhatná magát, de azt is el tudom képzelni, hogy az oroszok ezek után már rosszabb pénzügyi feltételeket kínálnak majd, ha látják, hogy mennyire ragaszkodunk hozzájuk. Már csak azért is, mert időközben Oroszország is megroppant egy kissé a gazdasági szankciók és az alacsony olajárak miatt” – sorolta forrásunk.


Kovács Zoltán kormányszóvivő és Aszódi Attila bővítésért felelős kormánybiztos: most az ő térfelükön pattog a labda


Egy kormányzati forrásunk szerint ugyanakkor „egyáltalán nem mindegy, pontosan mire hivatkozva függesztik fel a bővítést”. Ő is megerősítette, abban bíznak, valahogy biztosan megtalálják majd a megoldást arra, hogy tovább folytathassák a beruházást. „Amikor tavasszal a Financial Times írta azt, hogy vége van Paks 2-nek, mert elkaszálják amiatt, hogy az oroszoktól szerezzük be a fűtőanyagot, akkor is hamar megtaláltuk a megoldást, remélem, most is ez jön” – mondta. Akkor végül az lett a kompromisszum, hogy a kormány vállalta: a működés megindulása után tíz évvel mások számára is lehetővé teszi, hogy fűtőanyaggal lássák el az erőművet.

Kormányzati forrásunk szerint egyébként politikai színezetű a Bizottság lépése. „Szerintünk csak azt akarják, hogy bizonytalan legyen egy darabig a dolog, hogy magyarázkodnunk kelljen, miközben más esetekben is belementek hasonló konstrukciókba, a franciák sem pályáztatták meg a legutóbbi erőmű-bővítésüket, hanem egyszerűen a kormány megbízott egy francia céget” – mondta.

Kérdés ugyanakkor, mit szólnak ehhez a fejleményhez orosz részről. Mint azt korábban megírtuk, információink szerint Oroszországban elégedetlenek a bővítés előkészítésének ütemével, és úgy vélik, a magyar kormány azért halogatja a beütemezett lépéseket, mert kétségei vannak a jelenleg is futó uniós bizottsági vizsgálatok eredményét illetően. Moszkva a jelek szerint jól kalkulált, ezek a kétségek most igazolódhatnak.