Sok minden változik a NAV-nál

Forrás: Orbán Viktor Facebook

-

Központi hivatal lesz és egy államtitkár és négy helyettes-államtitkár fogja irányítani – mondta Tállai András.


Tállai András, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal szervezeti átalakításával összefüggő feladatok ellátásáért felelős kormánybiztos a Magyar Pénzügyi-Gazdasági Ellenőrök Egyesülete (MPGEE) éves szakmai konferenciáján csütörtökön Sümegen beszélt a NAV átszervezéséről. Ebből több, eddig nem ismert részlet is kiderült:

  • egy államtitkár és négy helyettes-államtitkár fogja irányítani
  • változik az adóhatóság státusza is, úgynevezett központi hivatal lesz
  • megváltozik majd az adóhatóság felépítése, megszűnik a középszintű regionális adóhatóság és ezzel kétszintűvé válik a szervezet
  • a közeli jövőben gyakorlatilag is megtörténik az adó- és a vámterület teljes szervezeti és vezetésirányítási összevonása
Az államtitkár kiemelte: minden olyan szakemberre számítanak, aki szakértelmével, elkötelezettségével, valamint az újra és a változásra való nyitottságával a továbbiakban is segíti a munkát.

Tállai András szavai szerint kétarcú adóhivatalra van szükség, amely egyrészt ügyfélbarát, szolgáltató módon tájékoztatja és támogatja az ügyfeleket. Másrészt szisztematikus és hatékony ellenőrzésekkel kiszűri azokat a törekvéseket, amelyek az adófizetés elkerülésére, a társadalom megkárosítására irányulnak.

A változásokat megalapozó új törvény a tervek szerint 2016. január elsején léphet hatályba.