Sok milliárdos kiesést okoz a Richternek az ukrán helyzet

Fotó: MTI/MTVA / Czeglédi Zsolt / MTI/MTVA / Czeglédi Zsolt

-

Rontott idei várakozásain a Richter. A keleti piacokon is aktív magyar gyógyszergyártó leginkább az orosz-ukrán válságot nyögi.


Az év első három hónapja azért még nem sikerült olyan rosszul: a cég árbevétele 88,5 milliárd forint volt, 3,1 százalékkal magasabb, a tavalyi év azonos időszakában elértnél; adózás utáni nyeresége pedig 9,34 milliárd forint lett – ez 51 százalékkal elmarad a 2013. első negyedévitől. A cégvezetés korábban az árbevétel stagnálására számított 2014-ben, ám a szerdai sajtótájékoztatón közölték: felülvizsgált várakozásaik szerint forgalmuk 6 százalékkal elmaradhat a tavalyitól, míg eredményük 11 százalékkal alacsonyabb lehet a 2013-asnál.

Ukrajnában a túlélésre rendezkedtek be

A gyengébb eredményért és a korábbinál visszafogottabb várakozásokért elsősorban az orosz-ukrán válság okolható. A gyógyszergyártó árbevételének tavaly még közel 30 százalékát adó orosz piacon korábban 5 százalékos növekedéssel számolt a cégvezetés, ám ezt az előrejelzését felülvizsgálva most rubelben is 0-5 százalékos forgalomcsökkenést várnak. A cég piaci részesedése ugyan tovább nőtt az országban, az orosz piac súlya azonban csökkent, és a teljes árbevételnek már csak a 22 százalékát adja. A rubel év eleje óta tartó leértékelődése, és az orosz gazdaság gyengülő teljesítménye miatt a cég oroszországi bevételei 2014-ben euróban kifejezve több, mint 20 százalékkal alulmúlhatják a tavalyit még akkor is, ha a cég számításainak megfelelően nem gyengül tovább az orosz deviza - közölte a cég vezérigazgatója. Bogsch Erik Ukrajnában a tavaly elért 95 millió dolláros árbevétel 35 százalékának kiesésével számol idén, miután az év első negyedévében már több mint 20 százalékkal visszaesett az ottani forgalom. A hrivnya 30 százalékos leértékelődése azonos mértékű áremelkedést hozott az ukrán gyógyszerpiacon, és a kiszállítások is nagymértékben visszaestek az év eleje óta. Bogsch Erik szerint a Richter ukrán partnerei a túlélésre rendezkedtek be, a cégvezetés várakozásai szintén ezt tükrözik. A Krím megszállása ellenére sem vonul ki a Richter a térségből, partnereiket továbbra is ellátják gyógyszerekkel. A terület Oroszországhoz csatolása óta mindössze annyi változás történt, hogy a cég krími orvoslátogatói az ukrán leányvállalattól átkerültek az oroszországi céghez, és már rubelben kapják a fizetésüket, illetve orosz rendszámú autóval járnak - mondta Bogsch. richter gedeon; Bogsch Erik

Latin-Amerikában terjeszkedhet a Richter

Idén először külön tételként szerepelteti a cég eredmény-beszámolójában latin-amerikai tevékenységét, miután az első negyedévében számottevő, 52 százalékos forgalomnövekedést ért el a térségben, és több országban is tárgyalásokat folytat vegyesvállalatok létrehozásáról. Kínában is tovább növelte forgalmát a társaság, az év első negyedévében több, mint 6 százalékkal, így a teljes árbevétel 4 százaléka már innen százmazik. Az év végéig itt 40 millió eurós bevételt remél a cégvezetés, 15 százalékkal többet a 2013-as eredménynél.  

Elmaradt az influenzaszezon, visszaestek a bevételek

Magyarországon stabilizálódott a gyógyszerpiac a Richter értékelése szerint, igaz, sokkal alacsonyabb szinten, mint két évvel ezelőtt. A társaság hazai pályán 9742 millió forintos árbevételt szerzett az év első három hónapjában, 5,7 százalékkal többet, mint a tavalyi azonos időszakban, elsősorban az elmúlt két évben bevezetett generikus termékeinek növekvő forgalma miatt. Az év egészére ennek ellenére sem vár árbevétel-növekedést itthon a vállalat, forintban kifejezve a forgalom a tavalyival azonos szinten maradhat. A Richter legnagyobb európai piacán, Lengyelországban a tavalyi első negyedévinél közel 15 százalékkal alacsonyabb forgalmat ért el, mivel az országban elmaradt az idei influenzajárvány, így a nagykereskedők jelentősen csökkentették készleteiket.  A gyenge első negyedévi árbevétel tükrében az év egészére vonatkozó 5 százalékos növekedési előrejelzését 5 százalékos forgalomcsökkenésre módosította a cégvezetés. Nyugat-Európában továbbra is 10-15 százalékos árbevétel-növekedéssel számolnak a Richternél, míg az Egyesült Államokban még mindig hasonló mértékű forgalomcsökkenést várnak.