Sok helyen a nővér többet kap, mint az orvos

Fotó: MTI / Koszticsák Szilárd

-

Nem elég a letelepedés ösztönzésére adott pénz, a jövedelmet is emelni kellene.


10 millió forintot is kaphat az az orvos, aki öt éve betöltetlen praxisban vállal munkát, de a Fakoosz Alapellátó Orvosok Országos Szövetségének elnöke szerint ettől nem oldódik meg a helyzet.

Selmeczi Kamill a Magyar Nemzetnek azt mondta, azért van sok betöltetlen praxis, mert nincs elég orvos Magyarországon, a fiatal, motivált doktorok inkább külföldre mennek. A helyzetet javítaná, ha emelnék a háziorvosok jövedelmét.

Jelenleg egy 20-30 éve praktizáló, 1200 beteget ellátó háziorvos havi nettó bére 130-150 ezer forint. Sok helyen a nővérek fizetése is magasabb, mint az orvosoké, hiszen ők alkalmazottként dolgoznak, akiket a vállalkozást működtető háziorvos fizet ki. A magyar háziorvosi praxisok 97-98 százaléka vállalkozásként működik, az elmúlt öt évben 35 százalékkal nőtt a bevételük, de 100 százalékra volna szükség.

A kormány idén is 500 millió forintot szán a háziorvosok letelepedésének ösztönzésére. Tavaly a pályázati forrásból 38 háziorvosi szolgálatot sikerült betölteni úgy, hogy a rendelkezésre álló keretből 413 millió forintot fizetett ki az Országos Egészségügyi Pénztár.