Sok figyelmetlen autós kaphat ma büntetést

Fotó: MTI / Németh György

-

Hétfő nulla órától már jó esélyük van az autósoknak arra, hogy megbüntetik őket, ha fizetős útszakaszokra tévednek anélkül, hogy megvették volna a 2016-ra érvényes új autópálya-matricájukat. A tavaly megváltott éves bérletek ugyanis idén január 31. éjfélig voltak érvényesek.


Sokan vették a bérleteket az utolsó napokban is, az egyik benzinkútnál fél nap alatt több mint 100 fogyott el, főleg a Pest megyeit vitték, de az egész országra érvényes éves bérlet is keresett volt - derült ki az M1 vasárnap esti összeállításából. Az árak és a díjkategóriák nem változtak. Továbbra is heti, havi, éves és a szintén egy évig érvényes megyei matrica közül lehet választani.


Több százezer új felhasználó jelent meg a megyei matricák tavalyi bevezetése óta, mert azokat is az autópályák, autóutak használatára ösztönözte, akik korábban esetleg alsóbbrendű utakon jártak. Tavaly összesen 1,3 millió megyei matrica fogyott - mondta Kibédi-Varga Lajos, a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. (NÚSZ) szóvivője.

Csaknem 10 milliárd forinttal nőtt 2015-ben az autópálya-matricákból származó bevétel, és 2016-ban is növekvő keresletre számítanak. Csak idén januárban félmillió matricát vettek az autósok, ami a tavaly egész évben eladott mennyiség mintegy fele. Az e-matricát továbbra is minden esetben előre, a pályára felhajtás előtt kell megváltani - figyelmeztetett az üzemeltető. Elhangzott: legegyszerűbben a benzinkutakon vagy az útdíjfizetési szolgáltató honlapján lehet megvenni a matricát.


Van, ami változott

Január 1-től két dolog változott a megyei matricás rendszerben: fizetős lett két újabb útszakasz, - teljes hosszában az M43-as és ugyancsak teljes hosszában az M85-ös, a Csorna Kelet csomópont és az M85-ös és M86-os utak elválási csomópontja közötti szakasz kivételével -, ezen kívül a nagycsaládosok, valamint a fogyatékkal élők már vehetnek személyautó kategóriájú matricákat 7 személyesnél nagyobb járműveikre.


Az e-matricákról a 2016-ra érvényes tudnivalókról itt olvashatja összefoglalónkat.