Sok bizonytalan szavazó Németországban

Fotó: AFP / TOBIAS SCHWARZ

-

Megkezdődtek a parlamenti választások. Az új kormány Európai jövőjét is alakíthatja.


A felmérések szerint a Kereszténydemokrata Unió megnyeri a németországi választásokat – mondta Gálik Zoltán, a Corvinus Egyetem egyetemi docense az állami tévében. Ez ellen a baloldal képtelen lesz hatékony koalíciót kötni.

A nagy pártok támogatottsága csökkent a felmérések szerint, és a bizonytalanok aránya is jelentős, 40 százalék körüli, de így is az a legvalószínűbb, hogy a CDU és koalíciós partnerei alakíthatnak kormányt. A mostani választások tétje az is, Németország beáll-e Emmanuel Macron francia elnök Európa-programja mögé.

Ha a liberálisokkal és a zöldekkel is koalíciót köt a CDU, akkor lassabb változásokra kell készülni az Európa-politikai téren – mondta Gálik.


Urnazárás után

A második világháború utáni 19. Bundestag megválasztására jogosult 61,5 millió állampolgár reggel 8 órától este 18 óráig szavazhat az egyéni képviselőjelöltekre és tartományonként felállított pártlistákra.

A szavazóhelyiségből távozó választók nyilatkozatai alapján végzett exit poll az urnazárás után jelenik, a hivatalos előzetes végeredmény hétfő kora reggelre várható.