Sok a halott mind a két oldalon Ukrajnában

Fotó: AFP / SERGEY BOBOK / AFP / SERGEY BOBOK

-

Az ukrán kormányerők hétfőn hat a szakadárok tíz embert veszítettek a Szlovjanszk körüli harcokban. A német külügyminiszter szerint Moszkva nem törekedhet az ukrajnai elnökválasztás megakadályozására, ha illegitimnek tekinti az ideiglenes kijevi kormányt. Újabb nehéz nap Ukrajnában.


Marina Osztapenko, az ukrán nemzetbiztonsági szolgálat, az SZBU sajtószóvivője Facebook-oldalán az este arról számolt be, hogy a kormányerők a Szlovjanszk körül zajló harcokban hétfőn hat embert veszítettek és mintegy 100 tagjuk megsebesült. Arszen Avakov ukrán belügyminiszter nap közben Kijevben még azt közölte, hogy a kormányerők négy katonát vesztettek, és mintegy 30 a sebesültjeik száma. Ami az oroszbarát fegyvereseket illeti, az Unian ukrán hírügynökség késő esti híre szerint a szakadárok Szlovjanszkból azt jelentették, hogy nyolc halottjuk és 10-12 sebesültjük van. Igor Sztrelkov (eredeti nevén Igor Girkin) a szlovjanszki oroszbarát fegyveresek vezetője arról számolt be, hogy „a felkelők” tíz embert veszítettek a civil lakosokat is beleszámítva, amikor az ukrán rendvédelmi erők tűz alá vették az egyik közúti ellenőrző pontjukat. A sebesült szakadárok számát Sztrelkov 20-25-re tette. A szlovjanszki önvédelem törzskarának egyik, magát megnevezni nem akaró tagját idézte, aki szerint nagy a veszteségük, több mint 20 emberük esett el, leszámítva a polgári áldozatokat. A Donyecktől északra fekvő kelet-ukrajnai Szlovjanszk stratégiailag fontos, jelentős vasúti csomópont. Az ukrán biztonsági erők a múlt hét közepén páncélos járművek és helikopterek bevetésével indítottak offenzívát az oroszbarát szeparatisták által ellenőrzött város és a szomszédos Kramatorszk visszafoglalására.


Steinmeier: Moszkva ne akadályozza az ukrajnai elnökválasztást!

„Háborús helyzet ugyan nincsen Ukrajnában, de a keleti és déli válsággócokban súlyos vérontás kezdődött, és az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) oroszbarát szeparatisták fogságába került megfigyelőit talán az utolsó pillanatban sikerült kimenekíteni Szlovjanszkból” - emelte ki Frank-Walter Steinmeier német külügyminiszter a ZDF televíziónak adott interjújában. A vérontásnak azonnal véget kell vetni, „alternatívából viszont nincsen sok”, hiszen az Európai Uniónak egyetlen tagállama sincsen, amely katonákat küldene Ukrajnába. Ezért csak a diplomácia jöhet szóba - hangsúlyozta a német külügyi tárcavezető. Szerinte újabb nemzetközi konferenciát kell összehívni és ki kell terjeszteni a „sokáig alábecsült” EBESZ feladatát a válságkezelésben.

Oroszország szerepével kapcsolatban elmondta, nem látni pontosan a moszkvai Ukrajna-politika mozgatórugóit, de az biztos, hogy Oroszországnak nem fűződik érdeke Ukrajna teljes összeomlásához.

„Az orosz vezetés az általa felkorbácsolt nacionalizmus fogságába esett”, és kezd kicsúszni kezéből az ellenőrzés, mert nem minden szakadár csoport hallgat már a moszkvai „utasításokra” - emelte ki a német külügyminiszter.

A berlini vezetés arra törekedik, hogy Ukrajnában rendben megtarthassák a május 25-re kiírt elnökválasztást. Erről egyeztetett Angela Merkel kancellár is a hét végén Vlagyimir Putyin orosz elnökkel. „Azzal érvelünk orosz tárgyalópartnereinknek, hogy amennyiben illegitimnek tartjátok a jelenlegi ukrán vezetést, hozzá kell járulnotok a választások megtartásához, mert ezzel erősödik a legitimitás. Remélem, hogy ez meggyőző érvnek bizonyul majd” - mondta a német külügyminiszter.