Sok a baleset, korlátozzák a közlekedést

Fotó: MTI / Varga György

-

Országszerte több baleset is történt a rendkívüli időjárás miatt.


Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) közleménye szerint a közlekedőknek elsősorban Bács-Kiskun, Békés, Csongrád, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Nógrád és Pest megyében kell veszélyes útszakaszokra készülni. Az M2-es főúton Nógrád megyében már reggel óta nem közlekedhetnek a 7,5 tonna össztömeget meghaladó tehergépjárművek.


Amennyiben a havazás ezt indokolttá teszi, további helyeken várhatók forgalomkorlátozások, ezért az érintett területeken útnak indulás előtt tájékozódjanak ezekről és a várható időjárásról. Az OKF szerint csak a téli időjárásra felkészített járművekkel induljon el bárki otthonról, vagyis elengedhetetlen a téli gumi, a hólánc. Továbbá arra kérik az autósokat, hogy indulás előtt győződjenek meg a fényszórók működőképességéről, az üzemanyag mennyiségéről, és tankoljanak a szokásosnál több üzemanyagot.

Az OKF azt kéri, a közlekedők kísérjék figyelemmel a hatóságok közleményeit a téli időjárással kapcsolatban: az érvényben lévő meteorológiai riasztásokról a met.hu címen, az aktuális útviszonyokról pedig a Magyar Közút információs portálján, az utinform.hu-n olvashatnak, vagy használják a katasztrófavédelem ingyenes tájékoztató alkalmazását (VÉSZ).


Rendkívüli időjárás bénítja a közlekedést

Péntek reggel több baleset is történt az ország útjain. A Pest megyei Abonynál egy teherautó vontatmánya a 4-es főúton keresztbe fordult az úton, a vontató pedig az út menti árokba csúszott. A balesetben senki nem sérült meg, de a keresztbe fordult pótkocsi akadályozza a forgalmat.

Ugyancsak Pest megyében, az M31-es autópályán a gödöllői lehajtónál szalagkorlátnak ütközött egy kisteherautó. A balesetben megsérült a jármű vezetője, a forgalom az érintett útszakaszon egy sávon folyamatosan halad.

Csongrád megyében Szeged és Kübekháza között keresztbe fordult az úttesten egy autóbusz, a jármű eleje az út menti fáknak ütközött. A jármű utasait egy másik autóbusszal szállították tovább. A Makó és Földeák közötti 430-as úton több baleset is történt péntek reggel: egy kilométeren belül négy autó az árokba csúszott, egy ráfutásos balesetben pedig egy ember súlyos sérüléseket szenvedett. A balesetek miatt nem lehet közlekedni az úton.

A hatóságok az M2-es autóúton a Rádi csomópontnál félreállítják a 7,5 tonnánál nehezebb járműveket a kapaszkodósávon. A nehéz tehergépjárművekre vonatkozó korlátozás a főút Vác és Parassapuszta közötti szakaszát érinti, itt az úton lévő és a korlátozás alá eső járművek számára a rétsági vasútállomás parkolóját jelölték ki várakozóhelynek.

Az OKF szerint a szlovák hatóságok a rendkívüli időjárásra való tekintettel valamennyi Nógrád megyei határátkelőt lezárták a teherautók előtt, így sem Parassapusztánál, sem Somoskőújfalunál nem hajthatnak be Szlovákiába a 7,5 tonnánál nehezebb járművek.