Soha nem volt még ennyire meleg

Fotó: MTI / Szigetváry Zsolt

-

Az idei volt minden idők harmadik legmelegebb októbere, de a 2016-os esztendő így is hőségrekordot dönt.


Ugyan az idei csak a harmadik lett minden idők legmelegebb októberei között a mérések kezdete óta, mégis 2016 lesz az egyik legforróbb év az amerikai Országos Óceán- és Légkörkutató Hivatal (NOAA) jelentése szerint.

Az október 0,73 Celsius-fokkal volt a 20. század 13,9 fokos globális átlaga fölött – írta közleményében a NOAA. Az év átlaghőmérséklete októberrel bezárólag 0,97 fokkal haladta meg a mérések kezdete óta számított átlagot, ami magasabb, mint a 2015-ös 0,18 fokos emelkedés.

„Mivel már csak két hónap van hátra, a folyamatokból úgy tűnik, 2016 lesz az egyik, ha nem a legforróbb év a 122 éve rendszeresen folyó mérések kezdete óta” – áll a jelentésben. A hőmérséklet a La Niña légköri jelenség miatt kezdett csökkenni, mely szokatlanul hideg időt hozott a Csendes-óceán egyenlítői térségébe.

Az októberi rekordok között volt Alaszka és Finnország soha nem tapasztalt szárazsága. Afrikában a 2015-ös rekord után a második legmelegebb októbert mérték.

A NOAA szerint októberben érte el az ebben a hónapban tapasztalt legkisebb kiterjedését az északi-sarkvidéki jég, mióta 1979-ben mérni kezdték. Ez az érték 28,5 százalékkal kisebb, mint az 1981–2010 közötti októberi átlag.

A világ tengereinek felszíni hőmérsékleti átlaga a második legmelegebb októberi érték volt, azonban 2016-ban ez volt eddig az év legmagasabb értéke a NOAA adatai alapján.