Soha nem volt ilyen súlyos tömegtragédia a mekkai zarándoklatokon

Fotó: Twitter / Directorate of the Saudi Civil Defense

-

A szaúdi hatóságok által hivatalosan közölt 769-nek majdnem kétszerese, mintegy másfél ezer ember veszthette életét két héttel ezelőtt a mekkai zarándoklaton történt tülekedés során Minában – közölte saját számításaira hivatkozva az AP amerikai hírügynökség.


Az AP összesítése szerint legalább 1470 ember halt meg a háddzs (a hagyományos éves muszlim zarándoklat) alatt, szeptember 24-én bekövetkezett minai tragédiában. Mivel több száz zarándokot továbbra is eltűntként tartanak nyilván, a végső szám még ennél is magasabb lehet – jegyezte meg az AP szombatra virradó éjjel közzétett jelentésében.

Az AP összesítése 19 olyan ország által közölt adatokat tartalmaz, amelynek állampolgárai részt vettek a zarándoklaton.

A szaúdi hatóságok nem kommentálták a hírügynökség állítását. Korábban Rijád többször megerősítette, hogy a két nappal a tragédia után, szeptember 26-án nyilvánosságra hozott hivatalos áldozatszámot továbbra is valósnak tartja.

Ha az AP számai bizonyulnak valósnak, akkor az idei minden idők legsúlyosabb tömegtragédiája a mekkai zarándoklatok történetében. Feljegyzések szerint az eddigi legsúlyosabb tömegpánikban 1426 ember halt meg 1990-ben.Irán korábban azzal vádolta meg a legfőbb térségbeli riválisának számító Szaúd-Arábiát, hogy a hibás szervezés vezetett a tülekedéshez. Teherán úgy véli, hogy a szaúdi hatóságok megpróbálják kozmetikázni a halottak számára vonatkozó adatokat, iráni számítások szerint ugyanis a halálos áldozatok száma meghaladja a 4700-at. Utóbbi állítását azonban semmilyen bizonyítékkal nem támasztotta alá a perzsa állam.