Soha nem látott számok a KSH-tól – mennyi pénz kell egy családnak?

Fotó: MTI/MTVA / Soós Lajos

-

Egy négytagú családnak durván 253 ezer forint kellett tavaly a létminimumhoz. Bár először fordult elő, hogy csökkent az érték, rossz hír, hogy a háztartások bő 35 százaléka a létminimum alatt él.


Magyarországon 2014-ben egy négytagú családnak – két szülő és két gyermek – 253 318 forintra volt szüksége havonta a létminimumhoz, szemben a 2013-as 253 779 forinttal, ez derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) friss adataiból. A most publikált eredmény egyedülálló abból a szempontból, hogy 1990 óta sosem fordult elő, hogy az előző időszakban mért létminimumértékhez képest csökkenés következett volna be. Márpedig a 2014-es adatok mindössze 0,2 százalékkal, de elmaradnak a 2013-as adatoktól. (A KSH adatsorában 2006 óta vannak éves bontásban a létminimumértékek, korábban 2 és 5 évente jelentek meg az adatok.)


Két nyugdíjasnak 135 ezer forint elég a minimumra


Az egyszemélyes háztartásokban 87 351 forint kellett tavaly a létminimumhoz, két felnőtt esetében pedig közel 188 ezer forintra volt szükség 2014-ben. Négy gyermeket nevelő két szülőnek összesen már 323,2 ezer forint kellett a minimális szint eléréséhez, két nyugdíjasnak pedig a statisztika szerint elég volt 135,4 ezer forint egy hónapra.


Az élelmiszer jelentős tétel a különböző háztartások esetében. Míg egy egyedülálló felnőttnek a 87,3 ezer forintos létminimum 27 százalékát viszi el az élelmiszer, a négytagú – kétgyermekes – családnál már a 253,3 ezer forintos összeg harmadát kell ételre költeni.


Bár a létminimum-értékek csökkentek, rossz hír, hogy a KSH-adatok szerint a háztartások bő 35 százaléka él a létminimum alatt. Erről Németh Zsolt, a KSH elnökhelyettese szerdán azt mondta, a mutató valójában nem létminimumot mér, hanem a tisztes, szerény megélhetés szintjét, ilyet az Európai Unióban sehol nem számítanak. A KSH szerint szakmai szempontból a létminimum-számítás kevésbé alkalmas a szegénység mérésére, ezért a kiadvány ebben a formájában utoljára jelenik meg. Németh Zsolt közölte azt is, hogy túl heterogén az a kör, amely a létminimum alá tartozik, ezért az elemzés alkalmatlan arra, hogy szociálpolitikai döntések alapjául szolgáljon. A KSH ezért bevezetett egy új mutatót, amellyel azokat szeretné mérni, akiknek a legnehezebb a sorsuk a társadalomban.


A létminimum egy statisztikai érték, amely lényegében azt mutatja meg, hogy mennyit kell költeni havonta a minimálisan szükséges termékekre (például élelmiszer vagy ruha) és szolgáltatásokra (például rezsi vagy telefon). A létminimumból a KSH megítélése szerint is igen szerény életmódot lehet finanszírozni.