Soha nem látott Hosszú-show Kanadában

Fotó: Getty Images / Gregory Shamus

-

Hosszú Katinka hét aranyéremmel fejezi be a windsori rövidpályás világbajnokságon, ahol Magyarország az éremtábla második helyén végzett.


Hosszú Katinka a rövid pályás világbajnokságok női örökranglistáján minden létező műfajban az élre került: övé a legtöbb egyéni arany (13), a legtöbb összes érem (22 – 13-7-2), ugyanakkor a 100 pillangó vasárnapi megnyerésével felállított egy abszolút rekordot is: egy világbajnokságon még férfiúszó sem nyert annyi érmet, mint ő - áll a Magyar Úszó Szövetség közleményében.

Ryan Lochte volt eddig a legeredményesebb nyolc éremmel (6-1-1, legalábbis az aranyak okán, hiszen Katinka Dohában is már nyolc éremmel – 4-3-1-gyel – zárt), Hosszú ezt a rekordot múlta felül elképesztő, hét arany, két ezüstöt érő teljesítményével.


Cseh Laci, vigyázz, jövök!


A mostani sikerrel Katinka egy éremnyire megközelítette Cseh Lászlót, aki a magyar és az európai örökrangsort vezeti 70 éremmel olimpiákról, világ- és Európa-bajnokságokról (35-18-17), míg Katinkának ez volt a 69. dobogós helyezése (42-17-10). A két extraklasszis legközelebb a 2017-es, budapesti világbajnokságon gyarapíthatja érmei számát.


Katinka nélkül...

Magyarország Hosszú Katinka kilenc érmével, valamint Bernek Péter és Verrasztó Dávid 1-1 bronzával zárt az úszók rövid pályás világbajnokságán, ezzel az összesített éremtábla második helyén végzett az amerikaiak mögött. Sokat mondó adatként álljon itt: Hosszú Katinka nélkül csupán a 22. lett volna Magyarország az éremtáblázaton.