Soha nem hozták még ilyen közel a Napot

Forrás: Massachusetts Institute of Technology

-

Rekordnagyságú plazmanyomást állítottak elő az MIT-n a magfúziós reaktorban.


Újabb előrelépést tettek az amerikai Massachusetts Institute of Technology (MIT) tudósai a tiszta energia létrehozása felé: a valaha mért legnagyobb plazmanyomást állították fel az intézet tokamak típusú magfúziós reaktorában.

A plazmanyomás kulcsfontosságú a magfúzióból származó energia előállításában, az MIT kutatóinak sikerült 2,05 atmoszféra nyomást elérniük az intézet Alcator C-Mod tokamak magfúziós reaktorában.

Ezzel 15 százalékkal növelték a korábbi, 2005-ben elért rekord plazmanyomást, két másodpercen át több mint 35 millió Celsius-fok hőmérsékleten, ami kétszer olyan meleg, mint ami a Nap belsejében van.


A bostoni műegyetem, az MIT


Más tokamakberendezések fúziós kísérleteiben értek már el ilyen magas hőmérsékletet, de a nyomás csak az egy atmoszférát közelítette meg.

Earl Marmar, a kísérlet vezetője eredményeiket a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség Kiotóban folyó fúziósenergia-konferenciáján mutatta be hétfőn.

A magfúziós erőművekben ugyanaz az energiatermelő folyamat zajlik kicsiben, mint a Napban. A könnyű atommagok fúziójakor felszabaduló energiát hasznosítják. Egy ilyen erőmű tiszta, biztonságos és nem fosszilis energia előállítására lesz képes korlátlan mennyiségben.


A tokamak magas hőmérsékletű plazma létrehozására szolgáló berendezés, amely mágneses mezővel préseli és hevíti a hidrogénizotópokat több százmillió Celsius-fokra, amíg össze nem olvadnak. A keletkező fúziós reakciók nagy energiájú neutronokat bocsátanak ki, amelyek elektromosság létrehozására hasznosíthatók. (A tokamak orosz betűszó: Токама́к [тороидальная камера с магнитными катушками], a berendezés orosz nevéből ered.)


A sikeres fúzió azt jelenti, hogy több energiát nyernek ki, mint amennyit belefektettek, ehhez az szükséges, hogy a nyomás, a hőmérséklet és az idő meghaladjon egy kritikus értéket, amelynél a reakció önfenntartóvá válik. A rekord plazmanyomás elérése igazolja, hogy a magas mágneses mezős megközelítés ígéretes út a magfúziós energia létrehozása irányában.


Az Alcator C-Mod kormányzati támogatással 23 éve működött, a világcsúcsot működése utolsó napján érték el. Az amerikai kormány azonban nem támogatja tovább a kísérleteket, ezért beszüntetik a reaktor működését.


Az Alcator C-Mod


Az Egyesült Államok, az Európai Unió, Kína, India, Dél-Korea, Oroszország és Japán azonban közösen építi fel Dél-Franciaországban a világ legnagyobb magfúziós berendezését, a Nemzetközi Termonukleáris Reaktort (ITER), amely a tervek szerint 15-20 év múlva készül el.


Az ITER tokamak berendezése volumenében 800-szor nagyobb lesz, mint az MIT kísérleti reaktora, és azt célozták meg, hogy 500 megawatt energiát állítson elő, amely körülbelül akkora, mint a mai nagy atomerőművek energiatermelése – olvasható az MIT honlapján.

A magfúziós erőművel a jelenlegieknél olcsóbb, tisztább és biztonságosabb energiatermelők jöhetnek létre és szinte kimeríthetetlen energiakészlettel láthatják el az emberiséget. Üzembe állításukkal teljesen megszűnhetne a világ függősége a fosszilis és nukleáris energiahordozóktól.