Soha ne próbálja ki ezt a játékot!

-

Tudja, hogy hány cikk jelenik meg egy átlagos nap délelőttjén a VS-en? A mostani termés két és félszerese. A hírgyártás azért esett vissza, mert kikerült a szerkesztőségi levlistára a 2048 nevű számtologatós játék. Ha Ön még szeretne ma dolgozni, vagy szeretné megnézni 20 év múlva a most négyéves lánya esküvőjét, akkor rá ne kattintson a cikkben szereplő linkre!


A 2048 játékmenete botegyszerű. A nyílakkal balra-jobbra, fel-le tudjuk mozgatni a 2-es szám hatványait egy 4*4-es játéktérben. Ha két azonos szám van egymás mellett, akkor azokat össze lehet ütköztetni, így szépen végigmehetünk az informatika alap építőkövének számító 2számokon, egészen 2048-ig. Ugyanis a tizenegyedik hatvány elérésével megnyerjük a játékot. Hiába tűnik egyszerűnek a játék, hiába olyan, mintha kiszámítható volna, a fejlesztő beleépített egy apró trükköt. Ugyanis minden mozgásnál kapunk egy újabb számot, amely egy újabb mezőt foglal el. Viszont itt véletlenszerűen jöhet 2-es vagy 4-es; szóval, amikor az ember már éppen megtervezné a tökéletes műveletet, belerombolhat egy kéretlen elem. Hogy miért abbahagyhatatlan? Pont azért, mert egyszerűnek tűnik, valójában egyszerű is, de mégis szinte megnyerhetetlen. Ez pedig arra ösztönzi az embert, hogy folyamatosan újra próbálkozzon. Először kis célokat tűz ki maga elé. Például összehozni egy 512-es mezőt, vagy minél magasabb pontszámot szerezni. Ha ezeket a mérföldköveket eléri, akkor azért csinálja tovább, mert sikere volt.


A veszélyek mélyebb feltárása érdekében elmesélem a VS. történetét. Úgy kezdődött, hogy Szedlák Ádám tech-rovatvezető este 10-kor bedobta a közösbe ezt a linket, azzal a megjegyzéssel, hogy a 2048 majdnem a legjobb játék, amit a héten látott. A szerkesztőség éppen online lévő fele rávetette magát. Nem egész 30 perccel később már mindenki az elért eredményeivel (128, 256, 512 stb.) büszkélkedett, újabb két óra, és elkezdődött a panaszkodás, hogy lehetetlen leállni vele. Négy óra alatt teljesen a rabjai lettünk. Tudja, hogy melyik kábítószer okoz ilyen gyorsan függőséget? Egyik sem. Ha Ön minden tiltás ellenére rákattintott a 2048 linkjére, akkor hamarosan mindenben számokat fog látni. Például, ha az összes számjegyet összeadja, amely eddig szerepelt ebben a cikkben, akkor pontosan 11724-t kell kapnia, ami jelenleg éppen 50 dollárnak felel meg mai árfolyamon.

Informatikus partitrükk: így kell kézen kettes számrendszerben számolni


-