Soha korábban nem volt ilyen büszke a nemzet

Fotó: AFP / ARMEND NIMANI

-

Mármint a története során először foci-Eb-re kijutó Albánia. A játékosok állami kitüntetést kapnak, az Eiffel-tornyot fellobogózták.


Albánia örömmámorban úszik azok után, hogy a válogatottja – története során először – kijutott a jövő nyári franciaországi Európa-bajnokságra. Ez az első nagy torna, amin részt vehet a csapat, amely Örményország 3-0-s idegenbeli legyőzésével biztosította be a helyét az Eb-n.

„Albánia történelmet írt” – harsogta hétfőn a Koha jone című lap főcíme, a cikke pedig gálának nevezte a jereváni győzelmet. A közösségi oldalakon a jókora albán zászlóval ékesített Eiffel-torony aratta a legnagyobb sikert.„Valóra vált egy lehetetlennek tűnő álom” – lelkendezett Edi Rama miniszterelnök, Bujar Nishani államfő pedig minden játékost állami kitüntetésben részesít majd. „Emeltétek Albánia és az albán emberek tekintélyét a világban, és olyan büszkévé és egyesültté tettétek a nemzetet, mint még soha korábban” – indokolt a köztársasági elnök.

A csapat hétfőn érkezik haza Tiranába, a repülőtéren várhatóan tízezrek köszöntik majd a küldöttséget.


Senki nem hitt nekem

Albánia sikerének értékét növeli, hogy a válogatott egy rendkívül kemény csoportból jutott tovább: Portugália, Dánia, Szerbia és Örményország mellől. Mellékesen júniusban egy barátságos meccsen legyőzte Franciaországot 1-0-ra.


A csapat edzője, az olasz Gianni de Biasi nem is mulasztotta el megjegyezni: „Amikor a selejtezősorozat elején azt mondtam, van esélyünk kijutni, senki nem hitt nekem!” Most viszont már rendes albán neve is van: Gani Abazi.

A válogatottnak az albán származású, svájci válogatott Granit Xhaka is gratulált, akinek a testvére, Taulant Xhaka az albán nemzeti csapatot választotta. De Svájcnál jóval messzebb is ünnepelték a csapat sikerét, például az Egyesült Államokban.