Soha ennyien nem haltak meg még az Everesten lavinaomlásban

Fotó: jelenet az Exposed to Dreams című filmből / jelenet az Exposed to Dreams című filmből

-

Legalább 12 nepáli hegyi vezető meghalt a pénteki tragédiában, ami az Everesten éppen expedíciót vezető Klein Dávid csapatában mászó serpa rokonokat is érinti.


„Tizenegy holttestet láttam lehozni az alaptáborba, és még hármat várunk” - mondta Lakpa Serpa a himalájai mentőszövetségtől telefonon az AFP hírügynökségnek. A CNN hírei szerint körülbelül ötven emberre zuhant a lavina, 12-en biztosan meghaltak, hárman komolyan megsérültek és többen eltűntek. A hó helyi idő szerint 6 óra 45 perckor zúdult le több mint hatezer méteres magasságban a nepáli oldalon.

Az éppen Everest-expedíción résztvevő Klein Dávid hegymászó csapatát elkerülte a baleset, ők a hegy tibeti oldalán vannak. Reggel óta viszont több serpáról is kiderült, hogy közeli vagy távolabbi rokona érintett a tragédiában. A tábor élete felbolydult, néhányan hazaindultak családjukhoz.

A SPAR Everest Expedíció csapat egyik tagja, Török Edina csütörtök reggel lett rosszul, akkor Klein visszavitte őt az ezer méterrel alacsonyabban fekvő Tingri városba.

A Mount Everesten több mint háromszázan haltak meg azóta, hogy az új-zélandi Edmund Hillary és serpa hegyi vezetője, Tendzing Norgaj 1953-ban elsőként megmászták. Tizennyolc évvel ezelőtt, 1996-ban két különböző csoport nyolc embere halt meg a hegyen.


Több mászócsapatnak lehet most szorítani

Éppen három nyolcezres csúcs felé másznak magyar csapatok. Kleinék mellett elkezdődött a 8027 méteres Sisapangmára oxigénpalack nélkül mászó Szlankó Zoltán expedíciója, az Annapurnán Török Zsolt pedig már a 2-es tábor fölött jár. Minderről részletesebben itt írtunk. Klein Dáviddal március végén beszélgettünk, az ő expedícióján eddig történtekről pedig itt, itt és itt olvashat. Péntek délután érkezett a hír, hogy Szlankó Zoltán vízumproblémák miatt kénytelen feladni az expedíciót.