Sofronék fordítottak és nyertek – a lengyelek ellen feljuthatnak

Fotó: MTI / EPA / JACEK BEDNARCZYK

-

Kettővel vezettek az ukránok, a meccs végén pedig kétszer is videóztak a bírók – mindkétszer jogosan ítéltek a magyaroknak. Sarauer volt a nyerő ember, három gólban is benne volt, de Sofron és Kóger is megszerezte a maga találatát. A lengyelek ellen dől el, feljut-e a magyar csapat, a meccs szombaton kezdődik, este nyolckor.


Divízió I/A világbajnokság, negyedik forduló

Ukrajna–Magyarország 2-4 (0-0, 2-1, 0-2)
Gólszerzők: Blagyi (25.), Gnidenko (35.), ill. Sarauer (37., 57.), Kóger (52.), Sofron (58.)

A csütörtök délutáni ukrán–magyar összecsapást előbbiek kezdhették idegesebben, hiszen a krakkói divízió I/A jégkorong világbajnokság negyedik fordulójának első meccsén Japán legyőzte az olaszokat 3-2-re. Így az ukránoknak mindenképp győzelem kellett ahhoz, hogy a japánokkal a zárónapon eldöntsék, melyikük marad bent és melyikük esik ki a divízió I/B-be. A magyaroknak sem jött volna jól egy vereség, mert akkor a lengyelek elleni szombati meccsre maradna a második, még feljutó helyről való döntés – több mint tízezer hazai néző előtt. Íme, a csapatok:


Ukrajna


Magyarország


Az első bulit Magyarország hozta el, nem sokkal később pedig már a második sor játszott, Vas Márton pedig lőhetett – Zakharchenko védett. A magyarok az olasz meccshez hasonlóan letámadással kezdték a találkozót, amelynek elején a magyar drukkerek a Magyar Népmesék főcímét is elénekelték. Egy nagy lövés után Kóger szúrt oda, de a kilencvenötös születésű Zakharchenko védeni tudott. Frank Banham két óriási lövésével folytatódott a meccs, az ezúttal is a kapuban álló Rajnának az első öt percben még védenie sem kellett. Túloldalt Zakharchenko tartotta a lelket a védelemben, Kiss Dániel lövésénél kellett védjen. Az első kiállítás az ukránoknak jött össze, Roman Blagyi Sofront akasztotta meg. Az emberelőnyben két helyzetnél is óriási szerencséje volt az ukrán kapusnak, a magyarok pedig nagyon nyomtak, de kiegészültek az ukránok.

A játék képére jellemző volt, hogy az ukránok rengeteg mákja mellett a harmad felénél Rajnának még mindig nem volt dolga. Végül Gavrik a 12. percben csak lőtt egyet, Rajna megfogta. Két perccel később a már egyre merészebb ukránok újabb helyzeténél volt jó helyen a magyar kapus, túloldalt pedig Zakharchenko védett. Az ellenfél teljesen felébredt, sorra lődöztek az ukránok, Rajna pedig hol szerencsével, hol bravúrral hárított – nehéz percek voltak ezek. Nem sokkal később Kóger egy lecsorgó korongot vehetett volna át és akkor csak a kapus lett volna vele szemben, de nem sikerült megkaparintani a korongot. Egy perc sem volt hátra a harmadból, amikor Sarauer és Kóger is odaszúrt Zakharchenkónak, az ukrán védők pedig adtak mindkét magyar támadónak rendesen.Még egy Rajna-védés, neki is odaszúrtak, Sofron pedig odacsapott az ukránnak. Itt is volt kisebb bunyó, de csak a magyart küldték le. Így emberhátrányban kezdte a második harmadot a magyar válogatott, amely 15-ször próbálkozott az első játékrészben, Zakharchenko mégsem kapott gólt.


Ahogy az várható volt, az emberelőnyben játszó ukránok megnyomták a harmad elejét, de Hári és társai igyekeztek megtartani a korongot az ellenfél harmadában. Mielőtt letelt volna a kiállítás, Rajna kellett nagyot védjen: először egy távolit, majd a róla lecsorgó korongot is rávágták, elkapta. Csodaszép volt!Nem sokkal később Hári állította bele a palánkba az ellenfelét, két perces kiállítás lett a jussa. Nem is jött jó, Blagyi ugyanis gólt szerzett belőle, miután Metcalfe belekapott és Rajna így nem tudott védeni, 1-0.Megbosszulta hát magát, hogy az első harmadban egyik nagy helyzete sem ment be Rich Chernomaz szövetségi kapitány magyar válogatottjának. A bekapott gól megfogta a magyar csapatot, Blagyi szinte üres kapura tehette rá a korongot, de fölé vágta. A túloldalon előbb Banham lőtt nagyot, majd Metcalfe lőtt, belekapott egy magyar csatár, így lett felső kapuvas. A góltól megtáltosodott az ukrán válogatott, beszorították a magyarokat. Amikor sikerült végre kitörni, Sarauer kapott korongot, ráküldte, de a kapuvas megint megmentette Zakharchenkót.Ezt követően Sofron két ukránt is elcsapott, majd Kógernek akadt helyzete, de nem tudta áttuszkolni a korongot a kapuson. Egy szép csiki-csuki végén aztán az ukránok második góljukat is megszerezték: addig passzolgattak, míg Gnidenko szinte üres kapuba lőhette a korongot, 2-0.A magyarok egyből nekiestek az ukránoknak, Gőz lövésébe Banham ért bele, így lett jó Sarauernek, aki behúzta a kapuba Zakharchenko mellett a pakkot, 2-1!A harmad vége előtt Banham ütője alatt átcsúszott a korong, Blagyi egyedül ronthatott Rajnára, de az ukrán mellévágta, a harmadnak pedig vége lett – egyébként ebben a játékrészben feleannyit lőttek Banhamék, mint az első harmadban, eggyel kevesebbet (7), mint az ukránok (8). A harmadik játékrészt a magyarok kezdték jobban, Orbán óriási löketét fogta az ukrán kapus, nem sokkal később pedig Szirányi játszotta vissza Benknek, de Zakharchenkóról ez is lepattant.


Ezt követően kiegyenlített küzdelmet láthattak a nézők, mindkét csapatnak akadtak kisebb helyzetei, míg Banhamnek akadt óriási lehetősége, de ezen a meccsen csupán erő volt a lövéseiben, pontosság nem nagyon. Blagyi aztán megpaskolta ütőjével Hári térdét, leküldték, emberelőnybe került a válogatott a harmad közepéhez közeledve. Sőt, Navarenko eltörte Magosi botját, így fél percig kettős emberelőnyben hokiztak a magyarok. Banham küldte kapura, nem ért bele senki, fölé ment, nem sokkal később pedig letelt az egyik emberelőny. Kóger, Hári, Banham és Sarauer is bent maradt támadni, ez hozta meg az újabb gólt. Sarauer bevitte a kapu mögé, Zakharchenko lekövette, de a csatár visszatette Kógernek, aki bevágta, 2-2!Szűk nyolc perc volt hátra a meccsből, amikor Kiss ütővel arcon csapta Gnidenkót, emberelőnybe kerültek az ukránok. Szépen védekezett a magyar csapat, az ukránok nagyon nyomtak. Egy óriási löket elzúgott Rajna mellett, majd letelt az emberhátrány. Lialka azért odaszúrt Rajnának, körbe is vették egy pillanat alatt a magyarok. Négy és fél perc volt ekkor hátra, beszorult a magyar csapat. A felszabadulásból kontrába ment át Kóger, átadta Sarauernek, aki bevágta, egy ukrán pedig elsodorta a kaput. A bíró kivizsgálta, de végül megadta, 2-3!!!Három és fél perc volt hátra, amikor leküldték Banhamet, majd az ukránok egy távoli lövésbe való beleéréssel gólt lőttek. Ám az ukrán túl magasra emelte ütőjét, így a bíró nem adta meg végül a találatot, Banham maradt a büntetőpadon.Emberhátrányban tört előre a magyar csapat, amikor Sofron a bal szélen korongot kapott, ráküldte a rövidre és Zakharchenkón átcsorgott, 2-4!Kiegészült a magyar csapat, másfél perc volt hátra, kivédekezték Banhamék, így 0-2-ről nyerte meg a meccset Chernomaz csapata 4-2-re. A meccs emberének Kógert választották. A játékosoknak a székely himnuszt is elénekelték a drukkerek, szombaton kemény meccs vár rájuk és a csapatra egy lengyelekkel teli arénában.A MAGYAR VÁLOGATOTT PROGRAMJA A DIVÍZIÓ I/A-S VB-N