Edward Snowdent csaknem egymillióan kezdték követni a Twitteren

Fotó: AFP / HO

-

Két óra alatt negyedmillió, nem egész egy nap alatt pedig 971 ezer követőt szerzett Edward Snowden a Twitteren. Legelső bejegyzését 99 ezer ember osztotta meg.


Bármilyen számszerűsített adat valószínűleg már el is avult, mire valaki leírja, az amerikai titkosszolgálat volt informatikusa ugyanis rekordsebességgel gyűjti a követőket, amióta kedden felbukkant a közösségi oldalon.

Legelső bejegyzését - "Hallanak engem?" - mindössze hat nem túl érdekfeszítő másik követte szerda délutánig, és ő maga egyedül volt munkáltatójának, az Egyesült Államok Nemzetbiztonsági Ügynökségének (NSA) oldalát kezdte követni - úgy tűnik, az érdeklődés nem kölcsönös.Snowden a NSA szigorúan titkos dokumentumaiból hozott nyilvánosságra még 2013-ban. Ezekből kiderült, hogy az amerikai titkosszolgálatok világszerte figyelik az emberek mobilhívásait és internetes tevékenységét.

Snowden csaknem két éve Oroszországban él, ahol ideiglenes menedéket kapott. Az USA kormánya kémkedéssel és lopással vádolta meg az informatikust, akit, ha bűnösnek találna egy amerikai bíróság, akár 30 év börtönre is ítélhetnek.

A @Snowden fiókot a Twitter hitelesítette, de hivatalos fiókként hivatkozik rá a Glenn Greenwald oknyomozó újságíró által vezetett The Intercept is. Greenwald épp a Snowden által kiszivárogtatott dokumentumok alapján írt cikkeiért kapta meg az újságírók legrangosabb elismerésének számító Pulitzer-díjat.


Snowden a világhálón