Snowden kiadásával gyakorolhatnának gesztust az oroszok az NBC szerint

Fotó: DPA / Ole Spata

-

Az amerikai hírszerzés szerint az oroszok állítólag már tárgyaltak arról a műveletről.


Moszkva állítólag fontolgatja Edward Snowden kiadását az USA-nak – jelentette hírszerzési forrásokra hivatkozva az NBC. Snowden a Nemzetbiztonsági Ügynökség szerződéses alkalmazottja volt, az NSA hawaii kirendeltségén dolgozott. A hírszerzési törvény megsértése miatt vádat emeltek ellene, mert 2013-ban szigorúan titkos dokumentumokat adott a sajtónak az Egyesült Államok belföldi megfigyelési és lehallgatási programjairól.

Snowden Moszkvában kapott menekültstátuszt, amelyet nemrégiben hosszabbítottak meg 2020-ig. Az amerikai elnökválasztási kampányban azzal vádolták, hogy segít Moszkvának beavatkozni a folyamatba.


Hazaárulónak nevezte

Trump mindig is kémnek és hazaárulónak nevezte, aki szerinte megérdemli a halálbüntetést. Az NBC szerint az információit az amerikai hírszerzői közösségből többen is megerősítették, és az amerikai hírszerzésnek állítólag a Snowden kiadatását tárgyaló orosz beszélgetések és feljegyzések vannak a birtokában. Ezeket már Trump elnöki beiktatása után gyűjtötték.

Ügyvédjének, Ben Wiznernek nincsenek információi az esetleges kiadatásról. „A Snowden-csapat nem kapott jelzéseket, és


nincs oka aggodalomra

– mondta.

Snowden a Twitteren azt írta: „Végre: itt a megfellebbezhetetlen bizonyíték arra, hogy soha nem működtem együtt az orosz hírszerzéssel.”Szerinte „egyetlen ország sem árusítja ki a kémjeit, mert akkor a többiek félhetnek, hogy ők lesznek a következők”.


Csak nyerhetnek

Juan Zarate, aki George W. Bush elnöksége idején a terrorelhárításért felelős helyettes nemzetbiztonsági tanácsadó volt, óvatosságra intette a Trump-kormányzatot.

„Oroszország ezen csakis nyerhet.


Snowdenből már kiszedtek minden információt, amire csak szükségük volt, és bizonyosan felhasználták őt a kibertámadásokban is”

– mondta. Szerinte Snowden kiadatásával az oroszok azt jelezhetik, hogy szeretnék javítani a kapcsolatokat és az együttműködést az új kormányzattal, ám az amerikai belpolitikában ennek szerinte kétségtelenül ellentmondásos következményei lennének.

A Fehér Ház nem kommentálta az értesüléseket. Vlagyimir Putyin elnök szóvivője, Dmitrij Peszkov pedig cáfolta a Snowden kiadatásáról szóló információkat.