Snowden idővel orosz állampolgár lehet

Fotó: DPA / Ole Spata

-

Moszkva meghosszabbította a tartózkodási engedélyét. Kegyelemre jelenleg nem számíthat az USA-ban.


Oroszország 2 évvel meghosszabbította Edward Snowden, az amerikai NSA lehallgatási programját leleplező informatikus tartózkodási engedélyét – mondta a külügyi szóvivő. Marija Zaharova a Facebookon válaszolt Mike Morellnek, a CIA volt igazgatóhelyettesének. Morell azt írta, hogy Oroszországnak „kitűnő alkalma nyílik” arra, hogy Snowden kiadatásával megajándékozza Donald Trumpot.

Zaharova nevetségesnek nevezte, hogy Morell nem tudja, „Oroszország éppen most hosszabbította meg 2 évvel Snowden tartózkodási engedélyét”. A szóvivő „az árulás ideológiájának” nevezte Morell javaslatát: most már mindenki számára érthető, hogy a CIA-nál normális ügymenetnek számít embereket odaajándékozni, és feladni azokat, akik védelmet keresnek.

Snowden ügyvédje, Anatolij Kucserena azt állította, hogy ügyfele tartózkodási engedélyét 2020-ig, azaz 3 évvel hosszabbították meg. Kucserena szerint az amerikai hírszerzés volt külső alkalmazottjának „jogi alapja van arra”, hogy orosz állampolgárságért folyamodjon, annak feltétele az 5 év helyben lakás.


Nem kérvényezte

Snowden 2013-ban hozott nyilvánosságra szigorúan titkos dokumentumokat arról, hogy az NSA tömeges adatgyűjtést folytat és lehallgatóprogramokkal figyeli az amerikai állampolgárokat és külföldi vezetőket, köztük a szövetséges országok politikusait is. Snowden Oroszországba menekült, hazatérése és bírósági tárgyalása esetén harminc évig terjedő börtönbüntetés várhat rá.

Josh Earnest, a Fehér Ház szóvivője nem zárta ki azt a lehetőséget, hogy Snowden elnöki kegyelemben részesül, bár az Oroszországba szökött informatikus nem küldött kérvényt az igazságügyi minisztériumnak. Earnest szerint Snowden ellen komoly vádak fogalmazódtak meg, és el kell érni, hogy visszatérjen az Egyesült Államokba.

Snowden a Twitteren köszönte meg Barack Obamának, hogy enyhítette Chelsea Manning büntetését. Manning volt az a katona, aki több mint 700 ezer oldalnyi titkos dokumentumot és videókat juttatott el a WikiLeakshez.