Snowden: a titkosszolgálatok mindenhez hozzáférnek az okostelefonunkon

Fotó: AFP / HO

-

A britek és az amerikaiak szerinte olyan technológiát fejlesztet ki, amellyel teljesen az ellenőrzésük alá tudják vonni a telefonunkat.


Edward Snowden a BBC Panorama című műsorának adott interjút Moszkvában, ahol politikai menedékjogot kapott azt követően, hogy titkos hírszerzési információk hatalmas tömegét szivárogtatta ki. Azt mondta, az NSA és a brit titkosszolgálat (GCHQ) olyan technológiát fejlesztette ki, amely ellenőrizni tudja az okostelefonokat úgy, hogy azok tulajdonosai a megfigyelésből semmit sem észlelnek.


Nosey Smurf (Kíváncsitörp) egy titkos üzenetet küld a mobilunkra, amely után az észrevétlenül tud képet vagy hangfelvételt készíteni, még akkor is, ha az ki van kapcsolva. A Smurf a Hupikék törpikék angol címe, innen ered több kémprogram neve is, mint a Dreamy Smurf (Álmodozótörp), amellyel ki- és bekapcsolni tudják a telefonunkat, a Trucker Smurf (Törpkertész) pedig a jelenlegi tartózkodási helyünket árulja el. Ezen kívül létezik a Paranoid Smurf (Paranoidtörp), amely arra jó, hogy ha valamiért elromlana a mobilunk, akkor a szervizben se vegyék észre ezeket a kémprogramokat.

Az említett kémprogramokat a GCHQ fejlesztette ki, de nagyon hasonló programjai vannak az NSA-nek is, ami 1 milliárd dollárt költött ezekre.


Snowden szerint a két titkosszolgálat szorosan együttműködik, és ezek a fejlesztések jók is arra, hogy lebuktassák a terroristákat, csak ezzel sok más ártatlan ember adata szintén a kezükbe kerül. Az NSA korábban azzal védekezett, hogy nem olvassák el az e-maileinket, ami a volt NSA alkalmazott szerint igaz is, de ettől függetlenül ezt bármikor megtehetik, ha akarják.

Az interjúra nem akart reagálni a brit kormányzat, mint mondták hírszerzési ügyeket sohasem kommentálnak, ugyanakkor azt gondolják, hogy Snowden nagy kárt okoz a titkosszolgálatoknak azzal, hogy gyengíti a terrorizmus elleni küzdelmüket. Snowden viszont azzal védekezik, hogy közérdekből csinálja mindezt, hiszen a hírszerzés mindezt az emberek tudta és beleegyezése nélkül teszi.