Slaggal támadnak a menekültek a II. János Pál pápa téren

Fotó: VS.hu / Kummer János

-

Nincs randalírozás és nincs lezárt játszótér a menekültekkel teli, józsefvárosi II. János Pál pápa téren. Mobilvécéből viszont sokat csatasorba kellett állítani, hogy elviselhető legyen a környék, a sakkozók a nyugalom hiányára panaszkodnak, a büfésnek ugyanakkor jobban megy a krízis kezdete óta.


„No, no! Around, around!” – a Főkert munkatársa birkatürelemmel próbálta elmagyarázni körülbelül ötödször is a földbe szúrt locsolófejjel játszó gyerekeknek, hogy a szerkezetnek igazából körbe kéne forognia, és a füvet locsolnia. Persze elég reménytelen kísérlet volt harminc fokban megfékezni egy csapat gyereket.Ennyi randalírozás történt ottjártunkkor a II. János Pál Pápa téren, ahol Kocsis Máté polgármester zavargásszerű állapotokról írt a Facebookon – „tüzet raknak, szemetelnek, őrjöngenek, lopnak, késelnek, rongálnak” –, mire kapott is rendesen a kommentelőktől. Bajusz Ferenc, a Józsefvárosi Közterület Felügyelet vezetője megkeresésünkre azt mondta, eddig összesen 14 írásbeli bejelentés érkezett a környékbeli közállapotok miatt, a Kocsis által emlegetett késelésről ők szóbeli bejelentést kaptak, amit jeleztek a rendőrségnek, a továbbiakról nincs tudomásuk.

A késelésről a helyszínen senki nem hallott a környékbeliek közül, akiket szerdán napközben megszólítottunk a téren, és a parkban dolgozó kertészek, utcaseprők szerint szemét sincs több, mint amennyi korábban is volt a hajléktalanok által régóta lakott parkban. Az sem jelentős.

Ugyanakkor a közterület felügyelet által küldött fotók alapján hétfőre virradóan valóban nem lehetett túl épületes látvány a tér néhány része, ez a megkérdezett ott dolgozók szerint főleg azért volt, mert a tér két mobilvécéje nem nagyon bírta az igénybevételt. Azóta nyolc mobil vécét állított fel e Főkert, és ezeket naponta tisztítják, így már elviselhetőnek tűntek a higiénés állapotok.Kocsis Máté arról is írt, hogy lezárták a játszóteret „a létesítmény épségének megóvása érdekében”, de ottjártunkkor minden nyitva volt, és az játszott, aki akart. Lezárni egyébként már azért sem lehetne ott mindent, mert a focipálya kerítésén hatalmas lyuk tátong – egy ott lakó szerint már régóta, vagyis bőven azelőtt keletkezett, hogy a menekültek megtelepedtek volna a téren.

„Mi itt lakunk, mindig ide járunk, nem érdekelnek minket a menekültek, nincs velük semmi bajunk. Itt vannak, és kész, mást nem nagyon csinálnak” – mondja egy srác, aki társával az egyik padon ücsörög a hinták mellett. Egy fiatal anyuka viszont visszafordul a bejárattól a két gyerekkel. Azt mondja, itt nőtt fel, Érdről jöttek, hogy „kicsit nosztalgiázzanak”, így azonban inkább nem hozza ide a gyerekeket, visszamennek egy érdi játszótérre. „Én eddig is ide hoztam a gyerekemet, itt lakom, ezután is ide fogunk járni” – mondja viszont egy babakocsit tologató apuka.„Az államnak kellene valamit tennie ezekkel a szerencsétlenekkel, mert nem állapot, hogy itt kell élniük” – ez már a tér melletti Nikoletta Büfé tulajdonosának véleménye, aki „nagyon sajnálja szegényeket”. Ő kitett a pultra egy elosztót, onnan bárki feltöltheti a téren tengődők közül a mobilját, ha szeretné. A büfé forgalmának nem tett rosszat a menekültek jelenléte, elsősorban ásványvízből, üdítőből, jégkrémből fogy több, mint korábban.

A téren megerősített jelenléttel járőrözik a közterület-felügyelet, ez azt jelenti, hogy ketten állandóan a téren vannak, további nyolc felügyelő pedig rendszeresen benéz. Az éppen akkor a téren sétálgatók a főkertesekhez hasonló türelemmel nézték a menekülteket, még az sem zökkentette ki őket nyugalmukból, hogy egyikük is kapott egy adag vizet a slaggal játszó gyerekektől.Egy idősebb férfi arra panaszkodik, amióta ennyi menekült van a téren – az önkéntesek szerint van, hogy 400-500 adag ételt is kiosztanak egyszerre, igaz, ebben már benne vannak a hajléktalanoknak adottak is – nem lehet rendesen sakkozni és kártyázni az egyik sarokban felállított asztaloknál, bár amikor odamegyünk egy láthatóan pénzben játszó társasághoz, menekültet nem látunk a környéken, csak egy a szomszéd asztalnál alvó hajléktalant.

Emberünk azt bizonygatja, „vírust terjesztenek a menekültek, látta a köztévében”, egy kibicelő társa azonban rögtön jópofáskodva próbál utalni rá, hogy ez hülyeség. Ezzel vége is a témának, mindenki a kártyára figyel.A hajléktalanokat is megkérdeztük, hogy mit gondolnak a tér új lakóiról, volt, aki szerint a menekültek miatt nekik kevesebb jut, ráadásul „ők napi ötezer forintot kapnak, azt hallottam valahol”, mások szerint az ő helyzetükön semmit sem változtatott a jelenlétük.

Az ételosztás után egy darab eldobott műanyag tányért vagy evőeszközt sem találtunk, a kiosztott zsákokba maguk az adományozottak gyűjtötték össze őket. Ettől függetlenül a téren látszik: itt tényleg nem maradhatnak hosszú távon a menekültek. Bajusz Ferenc írta nekünk: „Szeretném hangsúlyozni, hogy Józsefváros befogadó, együttműködő és toleráns, azonban álláspontom szerint a tér nem alkalmas a migránsok életvitelszerű tartózkodásának kiszolgálására.” Ez tény.