Sírva fakadt a csalás láttán a belga kerékpáros szövetség vezetője

Forrás: Belga

-

A zolderi cyclocross világbajnokságon ragadt be az U23-as korosztályban versenyző Femke Van den Driessche fékje. A kerékpárt azonnal lefoglalták, az átvizsgáláskor elektromos kábeleket és motort találtak a szerkezetben, a írja a Sporza című belgiumi lap.


Csalás törtét a Zolderben zajló terep-világbajnokságon, erősítette meg az UCI, a Nemzetközi Kerékpáros Szövetség, amelyik tovább vizsgálja az ügyet. Femke Van den Driessche-re eltiltás és komoly pénzbírság várhat.

A kerékpárvázban elrejthető motorokról évek óta cikkezik a szaksajtó, de eddig egyetlen versenyző sem bukott meg a mechanikai doppingnak keresztelt csalás miatt. Az eljárással egy henger alakú motort csúsztatnak a nyeregcsőbe a pedál tengelyéig, amely egy kis gombbal hozható működésbe.

A belga szövetség, amelynek a vezetője a sajtó szerint még el is sírta magát miután a csalás kiderült, egyelőre csak annyit közölt, hogy a vizsgálat folyik, a csalásról nem tudtak, és remélhetőleg egyedi esetről van szó.

A versenyző apja azt állította az újságíróknak, hogy a Van den Driessche nem akart ezzel a kerékpárral tekerni, a felturbózott bicajt az egyik edzőpartnere tolta a depóba, írta a De Standaard című belga lapra hivatkozva a Sport Wereld